Högre antal larm om bränder än vanligt

I juni rapporterades fler bränder in till SOS Alarm än det gjorts någon månad sen 2015 i Strängnäs kommun. "Kostnaden för våra insatser har varit högre än väntat", säger Mårten Eskilsson, räddningschef på räddningstjänsten i Strängnäs.

Fler larm om bränder kom in i juni än vad det brukar göra under samma månad tidigare år. Genrebild.

Fler larm om bränder kom in i juni än vad det brukar göra under samma månad tidigare år. Genrebild.

Foto: Tommy Borg

Strängnäs2023-07-27 06:55

Totalt 44 stycken 112-samtal om bränder ringdes in till SOS Alarm under juni. Snittet för juni brukar ligga runt 25 samtal i Strängnäs.

– Det var flera gånger som vi hade flera larm under samma dag, och då brukar vi snitta på kanske ett eller ett och ett halvt samtal per dag. Så det märktes tydligt att det var fler än vanligt, säger Mårten Eskilsson.

Den största insatsen för räddningstjänsten i juni var den stora skogsbranden i Åker.

– För den hade vi resurser från sex kommuner på plats, inklusive helikopterstöd.

Anledningen till det utökade antalet samtal var den utbredda torkan som varade en stor del av juni och som orsakade ett flertal markbränder. Mårten Eskilsson vet bara om ett larm som kom av att någon hade trotsat det skärpta eldningsförbudet. I det fallet pågår nu en åtalsprocess.

– Varje år har vi bränder som orsakats av eldar som blivit dåligt släckta, till exempel när folk har grillat och slängt grillkol som fortfarande glöder lite i soptunnan.

undefined
"Vi avråder fortfarande från att elda direkt på marken", säger Mårten Eskilsson, räddningschef.

Eldningsförbudet togs bort i förra veckan men allmänheten avråds fortfarande från att elda.

– Sen finns det andra saker som kan innebära brandfara, till exempel grässlåtter längs vägkanterna och skogsmaskiner som körs. Men det har vi inget lagstöd att förbjuda. Vi kan bara uppmana till försiktighet.

Den torka som varade under en längre del av juni har fortfarande konsekvenser för den här månaden.

– Det brukar vara ytskiktet som är det som tar fyr, medan det undre lagret håller sig våtare. Nu när det har varit extremt torrt under mer än en månad har torkan färdats längre ner i marken. Det krävs en hel del regn för att det lagret ska hinna återfuktas.

– Om man eldar på med en ordentlig brasa nu så kan det faktiskt värma på neråt i marken. Därför avråder vi fortfarande från att elda på marken.

Mårten Eskilsson berättar att det överlag blev en mer arbetsintensiv månad för räddningstjänsten i juni.

– Det har inneburit att vi behövt dra in våra deltidsstyrkor mer än vanligt. Det har också betytt att kostnaden för våra insatser har varit högre än väntat.

Han fortsätter:

– Man märker att klimatet spelar lite spratt med oss när det blir så här långa torrperioder. Vi har haft det förut, och man blev rädd att det skulle bli som det blev 2018. Men då kom bränderna lite senare på sommaren, nu har det skett mycket tidigare på säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!