Även de jordbruks- och skogsområden som kommunen äger intill flygfältet ska säljas, enligt förslaget. Totalt handlar det om 200 hektar mark.
– Vi gör en översyn av alla markinnehav. Det här är varken ett framtida bostadsområde eller ett lämpligt läge för etablering av verksamheter, säger kommunalrådet Jacob Högfeldt (M).
Någon bestämd prislapp ska marken inte få. Tanken är att den ska säljas i fyra delar, där själva flygfältet på 100 hektar är den största.
– När kommunen köpte marken av Fortifikationsverket 2004 betalade vi 7 miljoner kronor. Vår förhoppning är att få ett så bra pris som möjligt, säger Fredrik Granlund, mark- och exploateringschef i Strängnäs kommun.
En del av pengarna från försäljningen är tänkta att användas för att lösa ut Promarina från arrendeavtalet för småbåtshamnarna i Strängnäs och Mariefred. Avtalet sades nyligen upp i förtid och då beslutades det att kommunen ska betala Promarina 6,1 miljoner kronor för de investeringar som företaget gjort.
Fredrik Granlund tror att en försäljning kan bli verklighet redan till hösten.
– Om förslaget antas kan vi anlita en mäklare i april och så kan politiken fatta beslut om köpeavtal i oktober, säger han.
I dagsläget är det företaget BRG Marketing som hyr själva flygfältet sedan 2005 och arrangerar de stora bilträffarna Bug run wet och Hot rod reunion. Resten av marken hyrs av två lantbrukare och två jaktlag. Vid en försäljning kommer de att få vara kvar.
– Vi gör försäljningen med dem som sittande arrendatorer, säger Fredrik Granlund.
Johan Grape är vd för BRG Marketing. Han tror inte att framtida evenemang kommer att påverkas om det blir en ny ägare.
– Vi har besittningsrätt, och väljer själva när vi vill sluta. Det har jag inga planer på i nuläget, det är så roligt att arrangera evenemang, säger han och medger att han skulle vara intresserad av att lägga ett bud om flygfältet kommer till försäljning.
På onsdag den 6 april ska kommunstyrelsen ta ställning till förslaget. Alla är inte odelat positiva till en försäljning.
– De tre skogsfastigheterna är inte strategiska markinnehav för kommunen. Intäkterna från dessa kan förhoppningsvis täcka de i dagsläget ofinansierade investeringar kommunen dragit på sig gällande hamnarna. Att sälja själva flygfältet i stället för att som i dag arrendera ut det innebär att vi tappar kontrollen över vilken verksamhet som kan komma att bedrivas där. Det är Miljöpartiet kritiskt till, säger Ragnar Lindén (MP).
Han oroar sig för att det i framtiden kan komma störande flygtrafik så nära Strängnäs tätort.
Jacob Högfeldt (M) vill inte att kommunen ska säga nej till flygverksamhet i Malmby, men tror samtidigt att det blir Kjula som kommer att fungera som Strängnäsbornas närmaste flygplats även i framtiden.
– Eskilstuna gör ett spännande arbete där. Min personliga åsikt är att vi ska bejaka den utvecklingen, säger han.