Första eldprovet för unga kockar på Thomasgymnasiet

På onsdagen fick de 15 eleverna på Thomasgymnasiets Culinary craft-program laga mat till gäster för första gången. Och inte vilka gäster som helst, utan de 130 deltagarna i Sörmlandsdagen som arrangerades i byggnaden intill. Till sin hjälp hade de landstingets egen kock Jonas Hammar.

Strängnäs2016-09-28 12:30

Jonas Hammar kom till skolan redan på onsdagen för att gå igenom recepten och sätta eleverna i arbete.

– Då gjorde vi också alla grunder för att så mycket som möjligt skulle vara klart. För nu när vi har en tid att passa får inget gå fel, säger Jimmy Forzelius som är yrkeslärare och en av projektledarna för utbildningen.

Trots att det var första gången som eleverna hade riktiga matgäster var det en lugn stämning i köket på onsdagsförmiddagen.

– Det känns lite nervöst att någon annan ska äta maten som vi har lagat, men det är inte bara vi som har gjort jobbet, vi har fått hjälp, säger Ulrika Björklund som noggrant viker tunnbröd runt skogskorv med sallat och rödlöksmajonäs.

Tunnbrödet får sällskap på bordet av bland annat björnostpaj och det mjukbakat vildsvin med lök och äpple. Alla rätterna är tidigare bidrag i den gastronomiska tävlingen Matverk, och har komponerats av lokala mathantverkare.

– Eleverna är jätteduktiga, vi är nästan klara med allt. Det här är grejer som varken jag eller de har testat tidigare, och det är det som är kittlande med matlagning, säger Jonas Hammar som säger att han gärna arbetar med Culinary craft-eleverna igen i framtiden.

Simon Filander var först lite nervös inför att jobba tillsammans med en yrkesverksam kock, men oron släppte efter en stund.

– Jag var rädd att göra fel, att han skulle bli besviken. Men jag tror att det har gått bra. Det är roligt att jobba med någon som har så mycket erfarenhet, och jag har fått lära mig lite nya grejer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om