Drygt 300 unga arbetslösa har sedan hösten år 2012 fått hjälp att öppna dörren till arbetsmarknaden. Strängnäs kommuns traineeprojektet avslutas men satsningen fortsätter. Målet är en öppen arbetslöshet på ner mot en procent år 2018.
— Att få ner arbetslösheten är prioriterat. Inte minst i ungdomsgrupperna har den ökat dramatiskt. Samtidigt har kostnader för försörjningsstödet ökat kraftigt, säger Arne Rutgersson, chefsutredare vid Strängnäs kommun.
Hur tycker du att traineeprojektet har fungerat?
— För många som har deltagit har det betytt stor möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet. Många återvänder inte till försörjningsstöd eller arbetslöshet. De får ju vara ett halvår på en arbetsplats, ökar sin attraktivitet på arbetsmarknaden och chans att visa framfötterna.
Nu finns finansiering för ytterligare fem år. Staten har hittills bidragit med 16 miljoner och fortsätter pytsa in minst lika mycket årligen. En stor del av Strängnäs kommuns pengar kommer av att försörjningsstödet minskar, år 2018 ska det vara halverat och nere på 21 miljoner kronor.
— Vi har säkrat att vi har 200 arbetsplatser i kommunen som vi varje månad ska kunna erbjuda de traineeanställda som uppfyller kraven. Kanske 30-40 nya varje månad och så rullar det på.
Vad gör en trainee på jobbet?
— Vi vill placera dem i våra kommunala verksamheter som erbjuds varje dag, det är mycket vård, omsorg och skola. De ska bli fler händer och fötter i välfärdsarbetet.
Han markerar att en trainee inte ska utföra arbete utan kvalifikationer.
— På varje arbetsplats finns uppgifter där du inte behöver ha skolad kompetens. Man kan göra saker som de fast anställda kanske inte hinner med, som att gå ut och gå med en äldre, men du har inte rätt att ge dem medicin.
De arbetsplatser kommunen erbjuder handlar om att arbeta med människor. Det passar inte alla.
— Vi har ett stort behov att få ut arbetslösa i näringslivet med andra typer av jobb. Vi behöver större engagemang från näringslivet att anställa personer med bidrag.
I fortsättningen kommer kraven på arbetslösa att skruvas upp. Särskilt ensamstående unga män är en fokusgrupp.
— Jag tror att det är viktigt att ändra tänket. Det är inte bara att gå till kommunen och få bidrag. Är du frisk och har möjlighet att ta ett jobb så ska du göra det. Finns det inget jobb du vill ha får du ta ett du inte vill ha. Kanske måste du pendla till Eskilstuna eller Södertälje. Kanske måste du gå en utbildning. Den enskilde måste ta ett större ansvar men kan behöva hjälp att bryta utanförskapet.