Sovmorgon är det bara att glömma. Redan klockan 9 sätter sig Julia Insulander sätta sig i frisörstolen.
– Det var den enda tiden som fanns. Jag var lite sent ute och ringde för ungefär en månad sedan, säger hon.
Frisören Siri Lundholm går loss på hennes axellånga hår med en locktång. Det ska bli en halvuppsättning med lockar i nacken. Det har de bestämt tillsammans utifrån hur håret ser ut och fungerar att arbeta med.
– Halvuppsättningar och knutar är populärt till studentbaler och skolavslutningar. Även lösa uppsättningar med lockar och flätor. Vi har mycket att göra så här års, säger Siri Lundholm.
Ungefär en och en halv timme tar det för henne att locka, tupera och fästa upp håret. Under tiden pratar Julia Insulander om sina förväntningar inför kvällens bal.
– Det jag ser mest fram emot är att få se hur alla ser ut. Vi har förstås pratat mycket om vad vi ska ha på oss och sett några bilder, men det är inte samma sak som att se hur det ser ut i verkligheten.
Hon går Europaprogrammet, EU13, som är Europaskolans version av samhällsprogrammet. I klassen är de ett större gäng som brukar hänga ihop – så också på studentbalen.
– Vi har lärt känna varandra under studietiden. Vad som händer efter studenten har vi inte pratat om. Men självklart ska vi försöka hålla kontakten. säger Julia Insulander.
Att gå på balen var ett enkelt beslut, berättar hon. Hon går för att hon får chansen – vem vet när hon blir bjuden på en högtidlig bal på ett slott nästa gång?
Frisyren växer fram. Några extra hårnålar för att den ska sitta ordentligt, sedan är den klar.
Efter frisörbesöket väntar lunchpaus, och sedan möter kusinen Malin Ekvall upp hemma på Tosterön. Hon har med sig smink och ska hjälpa Julia Insulander att bli fin till balen.
– Vi pratade om balen, och så frågade jag Julia vem som skulle sminka henne. Jag erbjöd mig att hjälpa till eftersom jag har ett intresse för smink, säger Malin Ekvall.
Att ta hjälp av släkt och vänner är också ett bra sätt att komma undan lite billigare, tycker Julia Insulander.
– Egentligen är det bara entrébiljetten som behöver kosta. Jag lät sy upp in klänning i februari när jag var i Thailand. Men det går ju att fråga runt, det finns säkert någon som har en balklänning som man kan låna, tipsar hon.
Vardagssminket växlas upp till en betydligt glittrigare look. Kopparfärgad ögonskugga stryks på, ögonbrynen förstärks och så lösögonfransar som pricken över i. Sminklogen är belägen i skuggan på familjens altan.
– Det är så fint väder så vi kände att vi vill sitta ute. Enligt väderleksrapporten ska det bli regn och åska sen, jag hoppas att det inte stämmer.
Nej, det syns inte ett moln på himlen när klänningen och skorna åker på. När klockan närmar sig halv fyra bär det av mot Sundbyholms slott utanför Eskilstuna, där balen ska vara. När bilen rullar upp på motorvägen möts vi av domedagsmörka moln. Alldeles snart börjar blixtrarna smattra och regnet tvingar trafiken till ett lugnt lunk. Men Julia Insulander hänger inte läpp.
– Det blir som det blir, säger hon.
På en busshållplats i Sundbyholm blir det sedan en lång väntan på hästskjutsen som ska ta dem sista biten upp till slottet. På grund av regnet dröjer det, men till slut klarnar det upp. Vi skiljs åt när hästen sätter av i trav mot slottstrappan. Då finns inte tid för någon ordväxling. Men tidigare, på verandan, spådde hon om hur hon kommer att tänka tillbaka på sin studentbal.
– Jag tror nog att jag kommer att minnas den här dagen, även förberedelserna som är en viktig del av balen. Det här har varit en stor grej, och förberedelserna har gjort att jag har taggat till extra mycket.