Fritidsbanken vill vara i centrum – tar plats i gammal cykelaffär

650 par skridskor, 200 par alpina skidor och 180 par pjäxor till löparskidor – inför öppnandet av nya lokalen på Järnvägsgatan har Fritidsbanken bullat upp rejält.

Fritidsbanken är välutrustad och systematiserad inför nypremiären på Järnvägsgatan konstaterar fritidenhetens Patricia Wallén och Anders Lexell.

Fritidsbanken är välutrustad och systematiserad inför nypremiären på Järnvägsgatan konstaterar fritidenhetens Patricia Wallén och Anders Lexell.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2024-09-24 06:18

Nyheten i korthet

  • Fritidsbanken, som lånar ut begagnad sport- och fritidsutrustning, flyttar till nya större lokaler på Järnvägsgatan den 1 oktober.
  • Tidigare var företaget beläget på Thomas arena, men den nya platsen blir minst tre gånger större, vilket kommer att möjliggöra en utökad verksamhet.
  • Fritidsbanken räknar med att öka sin synlighet och få fler människor att upptäcka deras tjänster, vilket bidrar till mer hållbara konsumtionsmönster.

– Ändå har vi inte möjlighet att ha hela sortimentet framme, långt därifrån, konstaterar platsansvariga Patricia Wallén.

Vi träffar henne och chefen på kommunens fritidsenhet, Anders Lexell, drygt en vecka före nypremiären den 1 oktober.

Sedan starten 2019 har Fritidsbanken annars hållit hus i Thomas arena.

– En väldigt liten lokal, cirka 60 kvadratmeter, förklarar Patricia Wallén och talar om "ett lyft".

– Framöver blir vi minst tre gånger så stora, inflikar Anders Lexell.

undefined
Patricia Wallén är platschef och den som organiserar Fritidsbankens verksamhet.

Fritidsbankens koncept är att låna ut sport- och fritidsutrustning till såväl unga som vuxna, de i regel begagnade artiklarna har skänkts av välvilliga medborgare.

– Det är så det ska fungera. Vi kan inte ha några sponsorer, och vi kan inte konkurrera med befintliga sportaffärer, säger Anders Lexell.

Ända sedan han tillträdde sin tjänst våren 2021 har fritidschefen planerat för en flytt av detta "sportbibliotek", och varit drivande i frågan.

– Men vi har av olika anledningar inte hittat någon lämplig lokal. Kommunens eget fastighetsbolag hade inget passande att erbjuda. Dessutom vill vi finnas i centrum, konstaterar Anders Lexell.

undefined
En skylt har nyligen kommit upp inför nästa veckas invigning av den nya lokalen.

Lokalen som nu tas i besittning har för flera decennier sedan varit sportaffär (Erikssons cykel och sport) men på senare år bland annat livsmedelsbutik. I vintras tackade den senaste hyresgästen för sig.

– Vi kommer att ha öppet fyra dagar i veckan, men tiderna varierar. Vår högsäsong kommer när vintern börjar, speciellt om det blir snö, säger Patricia Wallén som förstås har skidor och skridskor i åtanke.

Varifrån kommer ert sortiment?

– Främst via inlämningsställen på Kvitten och i Läggesta. Men folk kan också komma in hit och lämna.

Vad efterlyser ni i första hand?

– Skridskor.

Vad är det märkligaste som skänkts till Fritidsbanken?

– Två segel. Dem har vi aldrig lyckats låna ut.

undefined
Anders Lexell och Patricia Wallén öppnar dörren till Fritidsbankens nya lokaler i Strängnäs.

Patricia Wallén konstaterar att det är jättehög återlämningsprocent på de drygt 60 000 utlån som görs varje år.

Sen finns det även kortlån. Dessa görs från de gröna bodarna i bland annat Västerviken och Mariefred.

– Vi har också en rullande vagn vi åker runt med till främst skolor. Det är en mycket viktig del av verksamheten, förklarar Patricia Wallén.

Ett kortlån kanske bara varar en halvtimme, den som gör utlån får behålla prylarna i 14 dagar.

– Det finns även möjlighet till förlängning, berättar Patricia Wallén.

undefined
Här är prylar som kommer att vara eftertraktade att låna i vinter, i synnerhet om det blir snö.

Hon räknar med att tillbringa ungefär halva sina arbetstid på Järnvägsgatan, men det kanske blir mer än så de närmaste månaderna. Jonathan Neander är också anställd för att arbeta med Fritidsbanken.

– Vi har tillsammans med socialkontoret sökt horisontella medel, en möjlighet vi i kommunen har. De horisontella medlen gör att vi tillsammans med socialkontoret driver Fritidsbanken. Socialkontoret har idag två handledare och elva (brukare) arbetstagare som hjälper till med allt från att sköta utlån, hämta grejer på Kvitten till att fixa idrottsartiklar, berättar Anders Lexell.

undefined
Patricia Wallén berättar att det finns ett minbibliotek i Fritidsbanken. All litteratur är dock sportrelaterad.

Två förråd finns i anslutning till lokalen. Det ena i källaren, det andra alldeles bredvid. Där ska i första hand cyklar förvaras.

Vad kommer den nya satsningen att innebära?

– En markant ökning. Folk kommer att få upp ögonen ännu mer. Jag tror inte alla Strängnäsbor ens vet om att vi finns. I Thomas arena har vi varit väldigt undanskymda, säger Anders Lexell.

Invigningen klockan 15 den 1 oktober består bland annat av tal, ballongsmällning och fika till alla.

Finns över hela landet

Fritidsbanken finns på 130 platser i Sverige, den nordligaste i Kiruna och den sydligaste i Trelleborg. Den allra första Fritidsbanken invigdes i värmländska Deje 2013. Stockholm stad ska däremot snart få sin första fritidsbank. Den den invigs inom kort i Skärholmen. Förra året lånades totalt 1,4 miljoner artiklar ut, vilket var en ökning med 500 000 prylar jämfört med 2022.

Karta: Järnvägsgatan 13
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!