Fritidsgårdarna märker oro bland unga

Kriget i Ukraina är något som diskuteras bland barn och ungdomar på kommunens fritidsgårdar. "Vi uppmanar dem till att prata om sin oro", säger Mikaela Martinsson, samordnare.

"Sociala medier är väldigt ofiltrerade forum. Vi uppmanar de unga till att vara källkritiska och berättar att allt som de ser inte är som det verkar", berättar Mikaela Martinsson, samordnare för Strängnäs kommuns fritidsgårdar.

"Sociala medier är väldigt ofiltrerade forum. Vi uppmanar de unga till att vara källkritiska och berättar att allt som de ser inte är som det verkar", berättar Mikaela Martinsson, samordnare för Strängnäs kommuns fritidsgårdar.

Foto: Anna Hübsch, Fanny Juhlin

Strängnäs2022-03-05 20:13

Kriget i Ukraina

På fritidsgårdarna runt om i kommunen får personalen nu hantera de ungas frågor och funderingar kring det pågående kriget i Ukraina.

– Vi märker en oro, sedan ser det lite olika ut beroende på individ. Det har varit mycket prat om hur kriget kan påverka oss och om det kan hända något i Sverige, säger Mikaela Martinsson, samordnare för Strängnäs fritidsgårdar.

Hon säger vidare att många pratar om det de ser om kriget på sociala medier och internet.

– De säger att "det är läskigt att titta på Tiktok, det sprids så mycket läskiga saker där". Vi säger att de inte behöver titta. Vi berättar också att om de loggar ut sig från Instagram, som är fritidsgårdarnas största kanal för att nå unga, så kan de nå oss på våra telefoner om de behöver stöd av vuxna.

Mikaela Martinsson fortsätter:

– Sociala medier är väldigt ofiltrerade forum. Vi uppmanar till att vara källkritisk och berättar att allt som de ser inte är som det verkar.

På fritidsgårdarna har också unga som spelar datorspel, och som har medspelare utspridda över världen, tagit upp sin oro.

– De är oroliga över sina spelkompisars säkerhet.

Mikaela Martinsson kan inte svara på om det finns unga med ukrainskt eller ryskt ursprung på fritidsgårdarna, men att det finns unga som själva eller vars familjer har flytt från andra krig.

– De är så klart oroliga över vad som kan hända nu. Vi försöker att bemöta alla oavsett vad de ungas tankar bottnar i.

Hur hjälper ni ungdomarna på fritidsgården?

– Vi uppmanar dem till att prata om sin oro. Vi kan skicka dem vidare och uppmanar dem till att prata med någon på exempelvis ungdomsmottagningen, i skolan eller sina föräldrar om de unga mår dåligt av det de hör och känner.

Fritidsgårdarna fungerar också som vanligt.

– Vi fortsätter med våra aktiviteter så att man känner att det finns en vardag och saker att se fram emot.

På kommunens hemsida finns nu en särskild flik med information om vart unga som känner oro över kriget i Ukraina kan vända sig. Här finns också telefonnummer till fritidsgårdarnas ungdomscoacher. 

Kommunen har också en sida med råd om hur vuxna kan prata med barn om oro för omvärldsläget.

Kommunbiblioteken har också särskilda boktips för barn, både berättelser om krig och faktaböcker i ämnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!