Fritidsgårdarna ska jobba tillsammans

Resurserna ska delas mer lika och personalen ska samarbeta med varandra. Det är kulturkontorets nya plan för fritidsgårdarna i Strängnäs kommun.

JH-Fritidsgard-150423-2.jpg

JH-Fritidsgard-150423-2.jpg

Foto:

Strängnäs2015-04-23 20:00

Vid årsskiftet flyttades ansvaret för fritidsgårdarna från utbildningskontoret till kulturkontoret.

– I samband med det satte vi igång en utredning för att få en bild av verksamheten, säger Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs kommun.

Ungdomar och personal fick svara på frågor om hur det är på fritidsgårdarna och flera brister blev tydliga. På Mikaelshuset har det varit svårt för personalen att sätta gränser. Wik i Mariefred har tappat många besökare eftersom det inte funnits några pengar till aktiviteter. Brogården i Åker har haft mycket besök av ungdomar som inte hör hemma i Åker, och i Stallarholmen har det mest varit äldre ungdomar. Det har också varit mer killar än tjejer som lockats till fritidsgårdarna. I utredningen föreslås bland annat en omorganisation för att utveckla verksamheten.

– Kvaliteten måste höjas i verksamheten. Det ska vara kompetent personal och en mer jämställd fördelning av resurserna, säger Christer Hermansson.

Agneta Klingberg, rektor för Kulturskolan, har tillfälligt fått ansvar för fritidsgårdarna.

– Verksamheterna ska bli mer likvärdiga. De har haft olika chefer, därför har det sett olika ut på fritidsgårdarna, säger hon.

Men nu ska kommunen anställa en fritidsgårdschef som ska ansvara för alla fyra fritidsgårdarna, och personalen ska ha gemensamma möten och dela mer lika på resurserna. Tanken är att de ska kunna hjälpas åt att bemanna de olika fritidsgårdarna med sina olika kompetenser och på så vis stärka organisationen.

Någon fritidsgård i Länna finns inte med i omorganisationsförslaget. Verksamheten där är redan nedlagd och det är oklart vad barnen i Länna ska göra på fritiden.

– Det finns inga medel för Länna. Om den ska finnas en fritidsgård där eller inte blir upp till den nya fritidsgårdschefen att säga, säger Christer Hermansson.

I utredningen står det att öppettiderna på fritidsgårdarna ska styras av budgeten. Om det betyder att de kommer att ha öppet mer eller mindre går inte att säga i nuläget, enligt Christer Hermansson, men han medger att öppettiderna är högt prioriterade.

Den övre åldersgränsen på fritidsgårdarna ska också sänkas till 18 år. Men äldre besökare är välkomna om de kan bidra på något sätt, till exempel som coacher till de yngre.

Härnäst ska den föreslagna omorganisationen diskuteras med facken. Men personalen verkar vara positivt inställd, enligt Agneta Klingberg. Samarbetet mellan fritidsgårdarna har tjuvstartat.

– Vi har haft flera gemensamma personalmöten under våren. Besökssiffrorna har redan ökat sedan undersökningen gjordes i januari, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om