Fullsatt när Åkersborna tyckte till

Turism, skola, miljö och bostad. Så såg dagordningen ut på måndagens möte om Åkers utveckling och framtid.

Åkersbon Mauno Rahikainen och kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) var två av personerna som lyssnade vid bordet för miljö och bostad.

Åkersbon Mauno Rahikainen och kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) var två av personerna som lyssnade vid bordet för miljö och bostad.

Foto:

Strängnäs2017-04-03 22:01

Det surrades friskt i Folkets hus när entreprenören och Åkersbon Ylva Binder bjöd in till möte om hur orten ska utvecklas. Ett åttiotal personer kom för att dela med sig av sina åsikter och kunskaper om hur deras hem kan bli en bättre plats att leva på.

Mötesdeltagarna delade in sig i diskussionsgrupper och skapade listor med konkreta förslag på saker som kan bli bättre. Bland förslagen fanns tågförbindelse till Strängnäs, rivning av börsenhusen, och att bygga bostäder för flera olika målgrupper.

Mauno Rahikainen flyttade från Stockholm till Åker när barnen var små, för att de skulle få gå i en skola i en mindre ort. Sedan dess har familjen också provat att bo i Strängnäs, men de flyttade snart tillbaka.

‒Det här är världens bästa ställe att bo på. Nu vill vi att det blir ännu bättre, det är därför det är så mycket folk här, sa han.

I turismgruppen var medlemmarna enade om att Åker är rena guldgruvan, i och med sin fantastiska natur. Gruppen vill bland annat ordna en hemsida för orten.

‒Men det måste finnas övernattningsmöjligheter, annars blir det platt fall. Vi måste ha bed and breakfast och uppställningsplatser för husbilar, sa Åsa Mohlin, en av deltagarna.

22-åriga Jessica Engström konstaterade krasst att hon var yngst på träffen.

‒Undrar varför det är så? Det är de ungas röster som borde höras. Man bygger inte samhället med 50-plussare, sa hon och fick medhåll från många av de andra mötesdeltagarna som tyckte att fler unga ska bjudas in nästa gång.

Kommunalråden Jacob Högfeldt (M) och Monica Lindell Rylén (S) kom till mötet för att lyssna in alla åsikter. Enligt Monica Lindell Rylén kan det bli aktuellt med liknande dialogmöten i framtiden som riktar in sig särskilt på vad som ska hända med Folkets hus om kommunfullmäktige godkänner köpet den 24 april.

‒Vi vill sätta oss med Åkersbor och prata om hur huset ska användas. Huset är lite en symbol för att kommunen är här, att vi vill ta dialogen om Åkers utveckling, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om