En majoritet av ungdomarna som deltagit i kommunens projekt En väg ut har fått jobb eller börjat plugga.
– Efter projektet hade 75 procent en varaktig sysselsättning. Det är ett jättebra resultat. Särskilt eftersom vi jobbade med så många som 43 personer, säger projektledaren Camilla Nylund.
Projektet pågick den 1 augusti 2018 till den 31 juli 2019, efter att Strängnäs kommun fått bidrag på omkring 1 miljon kronor av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
– 25 personer i ett sånt här projekt hade nog varit ett rimligt antal. Men vi visste att vi bara fick pengarna en gång, så vi försökte få med så många som möjligt, berättar Camilla Nylund.
Målgruppen var personer mellan 19 och 21 år som varken arbetade eller studerade. Med hjälp av kommunens socialtjänst, skolor och Jobbtorg lokaliserades deltagare. Flera sökte också upp projektet, efter att ryktet om det hade börjat sprida sig.
38 killar och 5 tjejer deltog. Majoriteten har eller har haft ekonomiskt bistånd genom kommunen. En stor andel kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Flera har inte gått klart grundskolan.
Camilla Nylund berättar att en stor del av pengarna från MUCF har lagts på teori- och körlektioner, för att hjälpa en del av ungdomarna att ta körkort eller truckkort.
– Körkort kan vara vägen till ett jobb. Och det var lättare att få till ett samarbete med ett lager i närområdet när vi kunde säga att vi hade 13 ungdomar med truckkort som vill jobba, säger hon.
Denna hjälp har värderats högt, visar anonyma kommentarer från ungdomarna, sammanställda vid projektets slut:
"En viktig grej var körlektionerna. Vi som går skolan har svårt att hitta jobb, därför tjänar vi inte pengar och har inte pengar till körlektioner", skriver en av dem.
En annan ingrediens i projektet har varit att få ut ungdomarna på praktik, för att de ska ha en referens att skriva i sitt cv. Sammanlagt 20 praktikplatser inom restaurang, kafé, städ, skola, bilverkstad, kiosk och butik har ordnats fram – och några har lett till såväl extrajobb som tillsvidareanställningar.
Studiebesök på arbetsplatser, hjälp med att skriva cv och besök på rekryteringsmässor har varit andra beståndsdelar i projektet. När det avslutades hade 13 personer heltidsjobb och 19 personer pluggade på heltid, vissa i kombination med extra arbete eller praktik.