Han står upp för misshandlade kvinnor

"Det jag såg och upplevde under drygt tio år av min uppväxt ska inget barn behöva vara med om." Jörgen Wingstedt i Fogdö har engagerat sig i nybildade Orange riders för att hjälpa och stötta utsatta kvinnor.

Jobbiga erfarenheter från ungdomsåren har fått Fogdöbon Jörgen Wingstedt att ställning mot män som misshandlar kvinnor, nu är han en förgrundsfigur i Orange day MC.

Jobbiga erfarenheter från ungdomsåren har fått Fogdöbon Jörgen Wingstedt att ställning mot män som misshandlar kvinnor, nu är han en förgrundsfigur i Orange day MC.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2019-11-24 07:41

Orange riders är en avknoppning från Orange day MC, som står för mother and child.

– Den organisationen arrangerar ett nationellt Mc-race som samlar in pengar till kvinnor som behöver hjälp efter att ha blivit våldtagna och misshandlade av män, säger Jörgen Wingstedt.

Tidigare i höstas fick han kontakt med Norrköpingsbon Maria Andersson, initiativtagaren till Orange day mc. Sedan dröjde det inte länge förrän Orange riders såg dagens ljus.

– Vi har bildat en interimsstyrelse där både jag och min fru Veronica ingår, berättar Jörgen Wingstedt.

54-åringen växte upp i ett samhälle i Närke där han spelade fotboll och ishockey.

– Idrotten blev min tillflykt. Hemma var det kaos, med en pappa som drack och misshandlade mamma.

– Ibland slog han även mig när jag försökte gå emellan. Det hände att polisen kom hem till oss och vid ett tillfälle dömdes farsan för misshandel. Men mamma orkade inte bryta upp.

Varför detta beteende?

– Alkohol och svartsjuka.

Som 16-åring hade Jörgen Wingstedt fått nog.

– Då klippte jag till pappa för första och enda gången, sen gick jag till socialtjänsten och bad om att få flytta.

Någon vecka senare hamnade Jörgen Wingstedt hos släktingar i Motala.

– Där fick jag det jättebra. Jag kunde koncentrera mig på skolan. Hela nian hade blivit förstörd eftersom jag var hemma mycket för att förhindra bråk, berättar Jörgen Wingstedt vars föräldrar är döda.

Den jobbiga uppväxten har förföljt honom, men på senare år har Jörgen Wingstedt fått en bättre distans till händelserna i hemmet.

– Det är en tack vare en healer som jag träffat. Jag mår bra i min nuvarande relation. Jag trivs med att ha tre killar som är familjehemsplacerade och gillar mitt jobb bland ungdomar på en skola i Eskilstuna kommun. Det känns fint att kunna göra skillnad för andra människor.

Orange riders kommer att samla in pengar på olika sätt. Redan inbokade evenemang är en allsvensk bandymatch i Katrineholm i början av februari och en välgörenhetskortege på motorcyklar i Strängnästrakten i augusti.

– Intäkterna och våra medlemsavgifter ska bidra till att vi kan stötta utsatta kvinnor vid rättegångar, kvinnojourer och boenden.

Vad tror du om er framtid?

– Vi har många följare och medlemsansökningarna ramlar in. Men i den bästa av världar ska ju inte en sån här organisation behöva existera.

Karta: Fogdön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!