Alf Forsbäck i Strängnäs har haft sina personliga fordonsskyltar i 20 år. När det nyligen var dags att förnya tillståndet valde dock Transportstyrelsen att avslå hans begäran. Hans teckenkombination SINGHA ansågs nämligen kunna "väcka anstöt eller medföra olägenhet".
Enligt Transportstyrelsens regelverk får en personlig fordonsskylt inte uttrycka svordomar eller anspela på alkohol, sexualitet, droger, kriminalitet eller kända varumärken (om man inte själv äger varumärket).
Singha är förvisso en ljus lager som distribueras av Systembolaget. Men det är också det thailändska ordet för lejon. Det vet Alf Forsbäck eftersom han tillbringar fem månader om året i Thailand. Han är också ägt ett företag och flera travhästar där Singha ingått som en del av namnen.
– Det blev avslag eftersom namnet kunde vecka anstöt. Jag tycker beslutet är för jävligt och lite larvigt, säger han.
Vilka reaktioner har du fått under åren?
– Inga alls. Jo förresten, en gång körde det upp en thailändsk man jämsides med mig, tutade, pekade på skylten och klappade i händerna.
Alf Forsbäck har plockat ner skyltarna och istället satt på de gamla. Myndigheten kräver nu att SINGHA-skyltarna skickas in men den uppmaningen har han ännu inte åtlytt.
– Jag har betalat för skyltarna och tycker att de är mina. Men vi får väl se hur det blir. Jag har de liggande i bagageluckan tillsvidare.
Eva Isaksen är handläggare på Transportstyrelsen. I hennes yrkesroll ingår det att söka på internet när namnskyltsförfrågningarna ska handläggas. Överst i träfflistan på Google hamnade den ljusa thailändska lagern Singha från Systembolaget.
Är du bekant med vad singha betyder på thailändska?
– Nej, jag har inte satt mig in i det.
Lejon!
– Det är klart att skyltar vi finner olämpliga kan betyda andra saker. Men i det här fallet är det även en ölsort som finns på Systembolaget och enligt policyn ska de namnen inte godkännas.
Är singha mer en öl än ett djur?
– Jag utgår bara från vad vi ser från svenskt håll.
Att han haft skyltarna i 20 förändrar inget?
– Nej, det har ingen betydelse. Saker och ting förändras, säger Eva Isaksen.
Alf Forsbäcks Singhaskyltar ska destrueras.
– Exakt hur det går till vet jag inte men de hamnar till sist på metallåtervinningen, säger Eva Isaksen.
Myndighetens beslut går inte att överklaga.