Han vill ge annan bild av världskriget

Journalisten, författaren och historikern Folke Schimanski återvänder till Strängnäs för att prata om hur andra världskriget drabbade länder utanför Europa.

Strängnäs2014-01-27 18:57

Slag om europeiska länder, Hitler vid makten och den japanska flygattacken mot Pearl harbor. Det är associationer som många gör till andra världskriget. Men det finns mer okända sidor av kriget – och om det handlar Folke Schimanskis föreläsning på Multeum.

— Vi glömmer lätt att det var ett världskrig i ordets verkliga bemärkelse, säger han.

Föreläsningen handlar om hur kriget drabbade folken i främst Afrika, Asien och Oceanien. Enligt Folke Schimanski är det en del av historien som inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar, då Europa och USA lagt beslag på historieskrivningen om andra världskriget.

— I Latinamerika var det många som kämpade på de allierades sida. Och de allierade rekryterade trupper från länder i tredje världen. Senegalesiska trupper stred för Frankrike, kenyanska för England. Jag tycker inte att deras insatser har blivit tillräckligt värderade, säger han.

Folke Schimanski föddes i Tyskland och kom till Sverige som nioåring med de vita bussarna i april 1945, tillsammans med sin svenska mamma. Hans mor fick jobb i köket på Solbacka läroverk i Stjärnhov, internatskolan som Jan Guillou sedermera var elev på och som gett inspiration till romanen "Ondskan". Folke Schimanski fick en plats på skolan som så kallad frielev, sex år före Jan Guillous tid på skolan, och gick sedan gymnasiet i Strängnäs.

— Jag minns att jag prövades för att få börja gymnasiet. Man ansåg att Solbacka hade gett sina elever alldeles för höga betyg, säger han.

Folke Schimanski bodde i Strängnäs i ett och ett halvt år, och flyttade från staden 1955. Han kan i dag titulera sig journalist, författare och historiker. Han har även arbetat för riksdagens utredningstjänst, SIDA och FN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om