Här är skälen till socialnämndens stora underskott

Ett underskott på nära 40 miljoner kronor, det är prognosen för socialnämnden 2023. Det finns några områden som sticker ut, där budgetens pengar inte räcker på långa vägar.

"Vi gör omfattande insatser med att ta fram handlingsplaner, riktlinjer och uppföljning", säger Thord Modin (S), ordförande i socialnämnden, angående hur nämnden ska få en budget i balans nästa år.

"Vi gör omfattande insatser med att ta fram handlingsplaner, riktlinjer och uppföljning", säger Thord Modin (S), ordförande i socialnämnden, angående hur nämnden ska få en budget i balans nästa år.

Foto: Strängnäs kommun, Anna Hübsch, Fredrik Sandberg/TT

Strängnäs2023-12-30 15:22

Socialnämndens helårsprognos är nu ett underskott på 39,7 miljoner kronor. Detta trots åtgärder som redan satts in för att dra ner på kostnaderna. Underskottet kunde ha varit betydligt högre om inte en av avdelningarna, socialkontoret, hade haft en positiv budgetavvikelse med 20 miljoner kronor.

Det är några områden som sticker ut markant med minussiffror. Inom avdelningen myndighet har det varit ökade placeringar av vuxna och ökade placeringar av barn och unga till följd av koppling till grov kriminalitet.

– Det är tvångsplaceringar av unga på grund av eget missbruk, kriminellt beteende eller annat normbrytande beteende enligt paragraf 3 i LVU, säger Thord Modin (S), socialnämndens ordförande och syftar på lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Han fortsätter:

– Antalet placeringar har ökat kraftigt och det är inget vi kan rå över. Placeringar på HVB och SIS (hem för vård eller boende eller hem som drivs av Statens institutionsstyrelse, red.anm) är väldigt dyra. Om vi får en ökning av placeringar är det inte så att kostnaderna för placeringarna försvinner till nästa år. Beslut ligger ofta kvar för att det finns behov av fortsatta vårdinsatser.

Det finns fler skäl till socialnämndens underskott. På avdelningen myndighet är det inte bara kostnaden för placeringar som har ökat mycket utan även kostnader för inhyrd personal, då socialsekreterare.

– Vi har stora kostnader för konsulter. En konsult är minst dubbelt så dyr som en anställd. Vi har haft 14 annonser ute och inte fått ett enda napp. Det är brist på socialsekreterare i kommuner, det är ett problem. Men vi kommer jobba hårt för att minska behovet av konsulter.

Även hemtjänsten visar på ett underskott. Den del av hemtjänsten som kommunen bedriver i egen regi har haft högre kostnader än beslutad ersättningsnivå. Men att kommunens egna hemtjänst inte går runt är inget nytt. Bokslutet från 2022 visar att hemtjänsten då hade ett underskott på 14,6 miljoner kronor, inklusive larm och nattpatrull. År 2021 hade hemtjänsten ett underskott på 13,5 miljoner kronor.

Hur ska ni arbeta för att få en budget i balans år 2024?

– Vi gör omfattande insatser med att ta fram handlingsplaner, riktlinjer och uppföljning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!