Att ha kallt i sin lägenhet är en brist som hyresvärden är skyldig att åtgärda. Det säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.
Hyresgästernas klagomål på kylan inomhus brukar börja på hösten, när det blir kallare ute men fjärrvärmen ännu inte slagits på. Även senare på året kan det upplevas kallt inomhus, om utetemperaturen plötsligt sjunker som den gjorde förra veckan.
– När vädret växlar mellan varmt och kallt kan det bli problematiskt. Sensorer känner av utetemperaturen och när det är varmt ute dras temperaturen ner och när det blir kallt tar det tid innan husen värms upp, särskilt gamla fastigheter som har dålig isolering och gamla fönster som läcker värme.
Den som upplever att lägenheten är kall ska i första hand felanmäla detta till sin hyresvärd, som då kommer och mäter temperaturen.
Riktvärdet är att det mitt i ett rum ska vara 21 grader på dagen och 18 på natten. Men hyresgästen kan tycka att det är kallt trots att dessa temperaturer uppnåtts.
– Värme är en sofistikerad vetenskap. Hur man upplever inomhustemperaturen beror också på luftfuktigheten och hur luften rör sig. Kyla kan komma från fönster, golv eller vägg. Ventilationen kan vara för effektiv och tilluftsventilen där kalluften kommer in kan sitta fel i förhållande till elementet, säger Marcus Kjellin.
Han berättar om ett extremexempel hos en hyresgäst. Mitt i rummet uppmättes 22 grader i luften. Men i hundens skål på golvet hade vattnet frusit.
– Det var i ett äldre hyreshus med torpargrund och dåligt isolerade golv.
Marcus Kjellin tycker att de allra flesta hyresvärdar tar problemen på allvar och försöker åtgärda kylan snabbt och effektivt. Men om de inte gör det, rekommenderar han att man hör av sig till Hyresgästföreningen.
– Om man är medlem kan man ta hjälp av oss. Vi tar då kontakt med hyresvärden och om det inte hjälper kan vi kontakta kommunens miljökontor. Sedan kan ärendet gå till hyresnämnden där vi kan begära ett åtgärdsföreläggande. Om problemet ändå inte löses kan vi begära ett vitesföreläggande.
Att försöka lösa problemen själv rekommenderar han inte när man bor i hyresrätt. Men det finns ändå en enkel åtgärd som man kan börja med.
– Man kan se till att lufta elementen. Men man ska inte börja mixtra genom att sätta igen ventiler. Uppvärmningen måste lira med ventilationen.
Man ska heller inte behöva sätta in egna element.
– Det kan vara en nödåtgärd. Men om hyresvärden sätter in ett element för att de inte kan lösa problemet direkt, ska de också betala elkostnaden. Elementen drar inte mycket, men det är en principsak.
Den senaste tiden har elpriserna skjutit i höjden, men Marcus Kjellin upplever inte att hyresvärdarna försöker snåla med värmen för att begränsa kostnaderna. Däremot har han märkt av en annan tendens under hyresförhandlingarna. Nämligen att hyresvärdar har velat förhandla om kallhyra, alltså att hyresgästen ska betala uppvärmningen separat.
– Det går vi inte med på under rådande omständigheter. Det tar ju bort incitamentet för hyresvärdarna att investera i energibesparande åtgärder, om kostnaden för värmen ändå ligger på hyresgästen.