Klara Nilsson Söberg, 8, var snabb med kameran och lyckades fånga två älgar på vift under bilturen i Strängnäs.
– Det var väldigt roligt. Kanske var de på väg mot ett älgparty? säger hon.
Pappa Jonas Nilsson har däremot en annan teori. Kanske är de hungriga och vill komma åt fallfrukt i området.
– De kommer säkert från skogsdungen i närheten. De bygger om lite vid rondellen i närheten av där vi bor, så det kanske beror på den förändrade miljön också att de är så nära boenden, säger han.
Hur var det att se dem på så nära håll?
– Det var lite spännande att se dem mitt på dagen. Vi var på väg till affären och de verkade helt obrydda. Det körde en stor lastbil framför oss men älgarna verkade inte alls rädda, säger Jonas Nilsson.
För båda är detta något av en ovanlig händelse. Det var fler år sedan som de såg en älg sist, även då tillsammans.
– Vi var i skogen på en promenad och då kom det plötsligt fram en älg. Pappa lyfte upp mig och sprang men det gick bra, berättar Klara Nilsson Söberg.
Men detta är inte den enda älg-relaterade händelsen på kort tid i Strängnäsområdet. Några veckor tidigare skrev tidningen om en älg som sprang rakt framför en buss nära Solberga Handelsområde. Även i sociala medier har det skrivits flitigt om älgar som synts i Strängnäs-området den senaste tiden.
För att ta reda på mer om älgarnas beteende har vi kontaktat Fredrik Widemo, docent i zooekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Enligt honom finns det framförallt två anledningar till att vi ser mer älgar i närområdet. Den ena att älgen är brunstig den här tiden på året.
– Det är även mycket som tyder på att älgstammen har börjat vända upp, men från låga nivåer. Vi har fortfarande mindre älg än vad vi hade för tio år sedan. Men det verkar som att jägarna nu har sparat, man har helt enkelt dragit ner avskjutningen, säger Fredrik Widemo.
Enligt honom kan mängden fallfrukt, som Jonas Nilsson var inne på tidigare, vara en förklaring till att vi ser dem allt oftare i bostadsområden.
– Vill man inte ha dem i sin trädgård då är det viktigt att man tar bort fallfrukt, säger Fredrik Widemo.
Hur ska man agera om man stöter på en älg, trots allt?
– Det normala är att älgar blir stressade av att komma nära människor. Gå inte emot dem för då känner de sig instängda. I större städer kan man behöva skjuta dem för att de blir så stressade.
Hur vet man om en älg känner sig stressad?
– Då stryker de öronen bakåt, vilket är ett bra tecken att kolla efter. Då ska man backa undan och försöka ha någonting emellan sig och älgen. Exempelvis kan man ställa sig bakom ett träd.
Fredrik Widemo betonar att älgen är ett stort djur som man bör ha respekt för. Men att man inte behöver känna sig rädd om man ser en älg.
– Det är när de är stressade och pressade som de i undantagsfall kan göra utfall mot människor. I extremt sällsynta fall kan de sparkas, vilket är livsfarligt.
Hur medvetna är de om oss?
– De har bra koll på att vi finns, frågan är bara vad de vill göra? Om en älg vill över vägen kommer den att göra det. Då har den redan satt upp farten och då kan det gå riktigt illa.
I Strängnäs har det skett ovanligt många viltolyckor under de senaste åren. Fredrik Widemo uppmanar trafikanter att vara extra uppmärksamma till och från jobbet/skola.
– Älgen är mer i rörelse i gryning och skymning, eftersom den är brunstig så man måste hålla god uppsikt och anpassa farten.