Här tränas det inför decembers lussande

Att börja på rätt ton och komma ihåg texten är givna måsten för lucian och hennes tärnor. Att också förstå vad orden betyder är minst lika viktigt för sångens skull.

Strängnäs2014-11-18 20:06

Tio tjejer pluggar dubbelt, så här i slutet av året. Det är inte bara skolarbeten som ska skrivas – lussesångerna ska nötas in inför kröningskonserten torsdagen den 11 december och kringåkandet på olika företag dagen därpå.

På tisdagskvällen sammanstrålade de i Ceciliasalen i Strängnäs domkyrka, tillsammans med kyrkans kantor och musikpedagog Barbro Frostegren som gav tips och pepp.

– Om det blir fel när ni är ute så är det bara att säga det, "oj, det blev fel". Och så börjar ni om igen, instruerade hon luciakandidaterna medan hon spelade introt till nästa låt på repertoaren.

Några av de tio vill helst vara tärna i tåget, men en som har siktet inställt på luciakronan är Felicia Cöster Sandberg som är 17 år gammal och bor i Strängnäs.

– Jag tycker att det är min tur nu. Det vore en ära, säger hon som har varit med i två luciatåg tidigare, men båda gångerna som tärna.

För att nå sitt mål gör hon sitt bästa att jaga röster.

– Jag berättar för alla jag träffar att jag vill vara lucia. Och så har jag fått alla på mammas jobb att rösta på mig, säger hon och skrattar.

En som vet hur det är att sjunga för stor publik är Elin Fröderos, 15 år och från Åkers styckebruk. Hon har sjungit i kör sedan hon var 5–6 år gammal, vid ett tillfälle inför 350 personer.

– Det kan vara nervöst till en början. Då brukar jag intala mig själv att det är lugnt, säger hon och tillägger att hon älskar att sjunga, så mycket att hon vill arbeta med sång och musik i framtiden.

Barbro Frostegren drillade tjejerna i tonlägen och översatte de litet gammalmodiga texterna till mer modernt språkbruk.

– Det kan ju låta lite högtidligt, den skrevs ju för mer än hundra år sedan. Men det är en väldigt vacker text tycker jag, sa hon om Nu vaknens och glädjens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om