Det är Strängnäs stift som vill bygga två vindkraftverk på Helgarö, ett i Näs och ett i Knutsberg. Avstånd till närmaste bebyggelse skulle bli 680 meter.
Mot sig har stiftet ett tiotal grannar till fastigheterna där vindsnurrorna var tänkta att stå. Från början fanns ytterligare ett 30-tal klagande ute på Helgarö, men de har inte fått delta i processen då de inte bor grannar till de påtänkta vindsnurrorna.
Strängnäs kommuns plan- och byggenhet gav lov för de båda vindkraftverken redan år 2010. Beslutet överklagades till länsstyrelsen av Helgaröbor som fick avslag.
De klagande har angett fauna, särskilt fågellivet, som en viktig anledning till att inte medge bygget av vindsnurrorna. Dessa är ett problem för fåglar som dör på fläcken om de träffas av ett rotorblad. I Sverige är fåglar fridlysta.
Vindkraftverken var tänkta att stå ett par kilometer från Sörfjärdens vatten, ett område som länsstyrelsen har pekat ut som riksintresse för naturvård.
Det finns också en oro för att vindkraftverken kommer att störa boende som menar att det behövs minst en kilometers skyddsavstånd till närmaste bostad.
– Det handlar inte om några små saker, de är ju nästan höga som Kaknästornet. De stör miljön, de låter och det blir solblänk i dem. Om vi en gång ska flytta vet jag inte vad vår fastighet skulle vara värd, jag är övertygad om att det skulle bli en värdesänkning, säger Göran Zetterlund, boende i Knutsberg.
Ärendet överklagades vidare till mark- och miljödomstolen som tvärt emot tidigare instans gav de klagande rätt. Domstolen resonerade att det behövdes en ordentlig inventering som visade att fågellivet, där bland annat ett havsörnspar ingår, inte påverkas av vindkraftverken.
Inventeringen gjordes år 2014 och den visade att fågellivet inte skulle påverkas av vindsnurrorna. Med dessa hängslen och livremmar på överklagade Strängnäs stift till Mark- och miljööverdomstolen.
Domstolen hade dock tillgång till en allmän rapport om vindkraftens effekter och i den fastslås att havsörnar bör ha en buffertzon på två–tre kilometer till vindkraftverk.
Att vindsnurrorna inte skulle vara en risk för örnarna motsägs dessutom av boende.
– Det är inte så att de bara flyger över Mälaren. Vi kan se dem flyga långt in över land och de flyger över oss som bor här också, säger Göran Zetterlund.
Mark- och miljööverdomstolen, som är den slutliga instansen, tycker inte att det finns stöd för att vindkraftverken är anpassad efter Helgarös naturvärden. Bygglovet kan inte beviljas.
– Det är bra att vi slipper det här nu. Och det är fler som tycker så som bor här omkring, säger Göran Zetterlund.