Med stöd av arbetsmiljölagen har ett skyddsombud på Kommunal Öst stoppat hemtjänstens arbete med att hjälpa en brukare. Personen som behöver hjälp bor på sommaren på en ö i Mälaren. För att ta sig till kunden måste hemtjänstpersonalen använda en roddbåt som tillhör brukaren. All mat och andra förnödenheter måste personalen ro över till kunden.
"Det finns inga uppgifter gällande båtförsäkring samt båtens skick. Personalen saknar lämplig utbildning för att kunna hantera transportmedlet" skriver skyddsombudet i stoppet.
När personalen har kommit fram till ön måste personalen transportera matvaror på en släpkärra 300 meter. "Tung ergonomisk arbetsbelastning förekommer på grund av detta", skriver skyddsombudet.
Kommunal anser att omvårdnaden endast ska ske i brukarens ordinarie bostad.
– Vi har tagit hänsyn till våra medlemmar och deras hälsa. Enligt lagen är det för riskabelt att ro med grejerna. Det är människors liv det handlar om. Vi har följt arbetsmiljölagarna, säger Amir Poursohrab, skyddsombud på Kommunal öst.
Det är hemtjänstutföraren Rana vård och omsorg som har fått skyddsstoppet.
– Personalen blev orolig och rädd över transportleden på sjön för personalen kan inte simma, berättar Ibrahim Hoseyni som är ansvarig för företaget.
Ärendet har nu lämnats till Arbetsmiljöverket som antingen kan upphäva stoppet eller besluta om fortsatt stopp.
– Jag hoppas att kunden ska inse situationen och inte riskera någon annans liv, säger Ibrahim Hoseyni.
Kunden som får hjälp bor bara över sommaren på en Mälarö.
– Om Arbetsmiljöverket beslutar om fortsatt stopp får vi diskutera vad vi ska göra. Då får jag utbilda personalen inom båttransport och köpa en båt till företaget.
Samtidigt som Rana vård och omsorgs arbete mot den aktuella kunden är stoppat, har företaget genom sitt hemtjänstavtal med Strängnäs kommun förbundit sig till att ge brukaren hjälp.
– Jag har anlitat en extern person utanför företaget så att kunden inte blir utan mat. Kostnaden måste vi själva stå för men som företag måste man vara beredd på att något sådant här kan hända, säger Ibrahim Hoseyni.
Rana vård och omsorg kan inte säga nej till en viss kund.
– Vi har hela Strängnäs kommun. Vi får enligt avtalet med kommunen inte tacka nej om en kund väljer oss som utförare.
Frågan är vad som gäller när ett hemtjänstbolag stoppas från att låta personalen ta sig till en brukare samtidigt som brukaren behöver hjälp.
– Det är två lagar som ställs emot varandra här, socialtjänstlagen och arbetsmiljölagen. Har man behov av hjälp ska man få det. Då måste problemen som rör arbetsmiljön lösas, säger Ingmarie Jüring, chef för verksamhetsområdet myndighet på kommunens socialkontor.
Kan kommunen neka någon brukare hjälp, i samband med biståndsbedömning, på grund av att brukaren bor väldigt otillgängligt så att det är svårt för hemtjänstpersonalen att ta sig till brukaren?
– Svaret är nej. Socialtjänstlagen är väldigt stark. Har man behov, och de inte kan tillgodoses på annat sätt, då har man rätt till bistånd. Personen ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå, säger Ingmarie Jüring.
Har brukare rätt att kunna få sin hemtjänst i en fritidsbostad istället för i sitt ordinära boende?
– Ja, man har rätt att vistas i en annan kommun och ändå få sina behov tillgodosedda.