Sundbystallet gick inte att rädda. Det började brinna vid lunchtid på måndagen med snabb spridning genom byggnaden. Räddningstjänsten koncentrerade sig på att stoppa lågorna från att leta sig till nya byggnader. Bredvid ligger en stor lada i vilken Strängnäs kommun har sin samling museiföremål magasinerade.
– Där är alla museiföremål som har samlats in under många år och som används i lokalhistoriska utställningar. Vi har även haft öppna visningar i magasinet och en del skolprojekt har varit där, säger Katja Sinn, antikvarie vid Strängnäs kommun.
Hon brukar samla ihop föremål från magasinet till de historiska utställningar som allmänheten kan ta del av på Multeum. Hon berättar att det finns några föremål från 1600–1700-talen men det mesta är från 1800–1900-talen. Ett exempel på föremål är den så kallade Djäknekappan, en skoluniform som Thomasgymnasiets elever bar fram till mitten av 1800-talet.
Det enda av Strängnäs kommuns historiska samling som inte förvaras i magasinet är fotografier. De återfinns i kommunarkivet på kommunhuset, enligt Katja Sinn.
– I magasinet finns saker som rör Strängnäs stad och hela kommunen. Det finns mycket textilier, husgeråd, jordbruksredskap och konst. Det är en typisk lokalhistorisk samling, säger Katja Sinn.
Hur stora värden rör det sig om?
– Det är stora kulturhistoriska värden som är svåra att bedöma det ekonomiska värdet på, de går inte att ersätta.
Hur är brandskyddet i byggnaden?
– Det finns brandvarnare med koppling till räddningstjänsten. Det här är en tidigare ekonomibyggnad till Sundby sjukhus som har byggts ut till museimagasin. Det gjordes på 80- eller 90-talet så i dag kanske man skulle ha synpunkter på den. Det är väl inte allt man kunde önska sig när det gäller brandskydd.
Kommer brandskyddet i magasinet att förbättras?
– Det är för tidigt att säga ännu, säger Katja Sinn.
Enligt räddningstjänsten i Strängnäs insatsledare Mårten Eskilsson, förelåg en risk för branden att sprida sig till museimagasinet. Tidigt sprutade brandmännen vatten på gaveln som är närmast mot stallet. Senare på eftermiddagen när stallbranden hade härjat en stund låg plötsligt vinden på en aning i riktning mot museimagasinet. Då visade värmekameran att temperaturen i gaveln hade ökat.
– Då sprutade vi på mer vatten. Det är bara sex–sju meter mellan byggnaderna så om vi inte hade gjort något fanns stor risk att branden kunde ha spridit sig, säger Mårten Eskilsson.
Han kunde på tisdagen konstatera att magasinsbyggnadens innandöme varken påverkats av eld eller vatten.
Polisen ska utreda brandorsaken och har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.