Det är Kungliga tekniska högskolan, KTH, och ungdomsförbundet Unga forskare som årligen arrangerar den stora tävlingen om Sveriges bästa gymnasiearbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik.
Sara Elmgart, som läser sista året på natur scienceprogrammet på Europaskolan i Strängnäs, var en av 55 deltagare som tog sig till final bland hundratals tävlande.
– Det har varit en kul utmaning. Egentligen skulle finalen ha hållits på Tekniska museet i Stockholm men på grund av det rådande läget fick den i stället ske via Skype. Det var roligt att tävlingen kunde hållas ändå, men lite synd att jag inte fick chans att träffa de andra deltagarna, säger Sara Elmgart.
Bidraget som hon tävlade med var hennes eget gymnasiearbete ”Hör som en hörselskadad – att simulera en hörselnedsättning i GNU Octave”. Sara Elmgart har själv en hörselnedsättning vilket innebär att hon inte hör bastoner och det är vad hon beskriver i arbetet med hjälp av matematik.
– Jag har gjort en hörselsimulation genom att koda och skapa ett program som visar hur en normalhörande hör jämfört med en person som har hörselnedsättning, säger Sara Elmgart och fortsätter:
– Utmaningen var att skapa en bild av ljudet som kan jämföras med ett audiogram, det som visar hur en hörselnedsättning ser ut.
Avhandlingen imponerade så pass på juryn att det räckte hela vägen till finalseger i kategorin "Det arbete som utmärker sig inom matematik”. Juryns motivering löd: Ett självständigt, välmotiverat och innovativt projekt. Stipendiaten är driven, ambitiös och engagerad i sitt ämne.
– Jag blev lite förvånad när jag presenterades som segrare – men också väldigt glad.
Att Sara Elmgart gillar matematik går inte att ta miste på och hon säger själv att hon tycker om utmaningen i problemlösning.
– Ofta vet man vad man vill men inte hur man ska ta sig dit. Jag tycker det är kul att prova mig fram och för att lyckas behöver man ibland tänka lite utanför boxen.
Efter studenten ska Sara Elmgart ta ett sabbatsår innan det blir dags att ta nästa kliv.
– Jag vill passa på att jobba och förhoppningsvis resa innan jag återvänder till skolbänken.
Hennes långsiktiga målsättning är att utbilda sig till civilingenjör för ett framtida yrke inom teknik, matematik eller innovation.
– Det känns helt uppriktigt väldigt långt borta just nu, säger hon.