Strängnäs hade blivit tilldelat 150 kort. 171 personer ansökte, men bara 85 uppfyllde kriterierna.
– Alla fick svara på frågor där det visade sig vilka som kunde komma i fråga, säger Andreas Henriksson, verksamhetscontroller på teknik- och servicekontoret.
– Pendlarkorten som är värda cirka 600 kronor gäller endast för en zon, vilket för oss innebär Strängnäs kommun, och syftet är att bilåkare ska vänja sig av med sitt beteende, tillägger han.
Terese Askerstedt, före detta kommunalråd för Miljöpartiet, nappade på erbjudandet och reser därmed kollektivt under veckorna 40–43.
– Jag pendlar mellan hemmet i Sanda och kommunhuset där jag jobbar. Det tar 20 minuter med buss, säger Terese Askerstedt.
Ett problem i hennes fall är att det inte finns många avgångar att välja mellan.
– Så jag åker tillsammans med skolbarnen. Då är bussen relativt full. Min dotter gillar att vi reser ihop, hon sitter med mig.
Hur fick du nys om att den här möjligheten skulle dyka upp?
– Jag läste om den på Facebook.
Vad gör du på resorna?
– Lyssnar på ljudböcker. Annars är det skönt att bara vila.
Har du åkt varje vardag?
– Inte riktigt alla. Man blir lite låst och jag har hundar hemma. Jag tar korta lunchraster så att jag hinner åka hem vid 16.30. Nästa buss, som är dagens sista, avgår först två timmar senare. På helgerna finns det tyvärr inga bussar alls i Sanda, så jag kan inte åka kollektivt om jag ska handla. Där är skillnaden stor mellan landsbygden i Strängnäs och Stockholm.
Terese Askerstedt, numera sekreterare för teknik- och fritidsnämnden, växte upp i Malmby varifrån hon pendlade till både högstadiet och gymnasiet.
– Jag har alltid tänkt att jag någon gång skulle börja åka buss igen. Men det har inte blivit av förrän nu.
Hur blir det när din testperiod gått ut?
– Jag kommer nog att skaffa mig ett kort.
Av de 85 utvalda resenärerna bor 52 i Strängnäs, 15 i Åker, 14 i Mariefred och fyra i Stallarholmen.
– Det som är bra med den här kommunen är att vi har två järnvägsstationer. Så kortet gäller även för resor mellan Läggesta och Strängnäs eller tvärtom, säger Andreas Henriksson.
Alla som deltagit kommer att senare i höst få besvara enkäter.
– Det var glädjande att många visade intresse. Jag hoppas att de som tog och fick chansen upptäcker fördelarna, säger Andreas Henriksson.