Det var runt 20 grader varmt och omväxlande väder en dag i augusti förra året, när en hundägare parkerade sin bil i skuggan med två framrutor öppna omkring tio centimeter. En timme tidigare hade hans båda hundar lekt och druckit vatten på en annan plats. Nu sov de i bilen.
Efter omkring en timme upptäckte mannen att delar av bilen stod i solen och att en av hundarna, en 13-veckors valp, mådde dåligt. Han körde då direkt till veterinär, där valpen hade förhöjd kroppstemperatur. Den andra mådde dock bra.
Efter en första vårdinsats åkte hundägaren till specialistsjukhuset i Strömsholm. Vid ankomsten var valpen medvetslös och efter en stunds intensivvård togs beslut om avlivning.
I sin diagnos angav veterinären överhettning med organskador och lågt blodsocker, ett scenario som fick stöd av en obduktion på hundägarens begäran.
Nu fälls han för brott mot djurskyddslagen, då Eskilstuna tingsrätt anser det bevisat att hunden dog efter att ha blivit lämnad i bilen. Påföljden blir 30 dagsböter à 400 kronor.
Åklagaren hade begärt ansvar för i första hand djurplågeri, men rätten tycker det står klart att mannen inte var medveten om att hans agerande kunde orsaka hunden lidande. Därmed bedöms han ha varit oaktsam, men inte grovt oaktsam. Mannen säger att han tänker på det som hänt varje dag och att det påverkat hela hans familj mycket.
Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 30 september.