Skärpta fyrverkeriregler efter Minis skräcknatt

Nu ska det vara slut på okynnespangande med fyrverkerier långt före och efter tolvslaget – och det ska smälla på färre platser. Kommunen har skärpt reglerna, efter ett medborgarförslag som började med en skräcknatt för yorkshireterriern Mini.

Håkan och Gunilla Frisk tog strid för hunden Mini: "För alla djur och djurägare, för miljöns skull och för alla skador som inträffar. Man kan väl ha vackra ljusshower utan fyrverkerier som pangar och förorenar?"

Håkan och Gunilla Frisk tog strid för hunden Mini: "För alla djur och djurägare, för miljöns skull och för alla skador som inträffar. Man kan väl ha vackra ljusshower utan fyrverkerier som pangar och förorenar?"

Foto: Åsa Wallin, Pontus Lundahl/TT

Strängnäs2021-12-07 04:45

– Mini blir helt förstörd av alla smällar, hon bara skakar. I fjol fick vi stoppa in henne i badrummet på nyår. Man blir ju helt förkrossad, säger makarna Håkan och Gunilla Frisk som, liksom många andra djurägare, med bävan räknar ner mot nyårsdygnets fyrverkerier.

Tidningen träffar dem vid Visholmen, strax intill där de bor. Mini är parets lilla yorkshireterrier som för tillfället sitter insvept i värmen i Håkans famn, på behörigt avstånd från den iskalla snön.

Det var efter den där eländiga nyårsaftonen som tanken föddes: Borde inte Strängnäs kommun sätta ner foten när det gäller fyrverkerier i stan, framför allt för husdjurens skull?

Sagt och gjort. Håkan Frisk författade ett medborgarförslag, fick presentera det inför kommunfullmäktige, frågan utreddes av teknik- och fritidsnämnden – och så blev det ja.

Något totalförbud har kommunen inte rätt att införa, konstateras i beslutet, men däremot går det att skärpa kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter. Och inför stundande nyår är det gjort.

undefined
Inom de rosa områdena i Strängnäs respektive Mariefred råder totalt förbud mot pyrotekniska varor, medan de får användas inom de blåmarkerade områdena – om man har sökt och fått tillstånd från polisen. Klockan 20–01 gäller.

"Möjligheten till användning av fyrverkeriartiklar utan polistillstånd begränsas kraftigt i de delar av kommunen som har sammanhållen bebyggelse", står det i beslutet.

I korthet innebär det en fördubbling – från 100 till 200 meter – av de förbudszoner som omger omsorgsboendena Isabellagården, Mariagården, Thomasgården, Kristinagården, Sictoniagården, Riagården, Hammargården, Djäknen, Sjöviken, Oxhagsvägen, Finningevägen 56 samt Tynäsvägen 6.

Dessutom får privatpersoner i de aktuella områdena, om man inte har polistillstånd, bara använda pyrotekniska varor mellan klockan 20.00–01.00 på nyårsafton och valborgsmässoafton.

Sedan tidigare råder också totalförbud mot pyroteknik i den äldre träbebyggelsen i Strängnäs och Mariefred. 

Utöver det krävs polistillstånd i stora delar av centrala Mariefred, Strängnäs, Stallarholmen och Åkers styckebruk.

undefined
18-årsgräns gäller för att köpa och hantera fyrverkerier.

Sammantaget hoppas kommunen att det ska ge en "minskad störning av husdjur och personer som reagerar på starka och plötsliga ljud- och ljushändelser", står det i beslutet.

– Det känns jättebra! säger Håkan Frisk om framgången med medborgarförslaget.

Gunilla Frisk fyller i:

– Fast i år chansar vi inte. Vi tar Mini och åker till Jämtland. Det är bra med skärpta regler – men det återstår att se om någon kontrollerar att de som pangar har tillstånd, annars gör ju förbudet ingen nytta.

Tillstånd för pyroteknik utfärdas av polisen och det är också den myndighet som ansvarar för tillsynen av att de efterlevs. Brott mot ordningslagen kan ge böter. 

undefined
"Här ute på Visholmen samlas jättemycket folk och pangar", säger Gunilla Frisk, här med hunden Mini.

På sin hemsida påminner polisen om att man måste ha fyllt 18 år för att få köpa, ha och använda fyrverkerier eller annan pyroteknik: "Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i olyckor i samband med avfyrande av fyrverkerier. Att sälja eller köpa ut fyrverkerier till barn eller ungdomar under 18 år är olagligt."

Strängnäs kommun har, som vanligt, inga planer på att arrangera allmänna fyrverkerier eller någon lasershow, en lösning fler och fler kommuner väljer:

– Jag har fått uppgift om att kommunen inte stått för fyrverkerier på nyårsafton sedan i alla fall 70-talet, säger kanslichef Jennie Enström.

Pyroteknik på eget ansvar

Enligt ordningslagen har du en skyldighet att se till att ditt användande av fyrverkerier inte innebär risk, skada eller olägenhet för personer eller egendom. Lagen om brandfarliga och explosiva varor säger även att du ska vidta åtgärder som krävs för att förebygga skador på liv, hälsa, miljö och egendom genom brand eller explosion.

Källa: Strängnäs kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!