Ida Lithell är ny nyhetschef på Strengnäs Tidning

Med en bakgrund på DN och Aftonbladet och ett brinnande engagemang för att bekämpa orättvisor vill Ida Lithell verka för lokaltidningens viktiga roll i samhället. Som ett led i utvecklingsarbetet satsar Strengnäs Tidning på öronmärkt journalistik för orter i kommunen.

Ida Lithell, ny nyhetschef på Strengnäs Tidning.

Ida Lithell, ny nyhetschef på Strengnäs Tidning.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2022-11-28 04:45

Vad förväntar du dig av det nya jobbet som nyhetschef på Strengnäs tidning? 
– Viktiga avslöjanden, djuplodande historier från verkligheten, snabbfotad journalistik, lokalkännedom och en och annan bra lunch på stan. Känns tryggt med en sådan kompetent redaktion. 

Du har en lång bakgrund som journalist på tidningar som DN och Aftonbladet och kommer senast från ett jobb som projektledare på Statens medieråd. Vad tar du med dig? 
– Från morgontidning: Fördjupning och förståelse och så respekt för den tryckta tidningen. Från kvällstidning: Driv, fart och fokus på läsarupplevelsen gällande allt från vinklar, form och finslipning av rubriker till vikten av den digitala läsaraffären. Från Statens medieråd: Blicken på målgruppen barn och unga genom kunskap om hur deras medieanvändning ser ut och hur samhället kan arbeta förebyggande mot rasism, sexism och liknande former av fientlighet på internet. Arbetet på Statens medieråd gav överlag en inblick i en annan värld – hur en expertmyndighet arbetar med kärnverksamhet, regeringsuppdrag och medel. 

Finns det några områden som du brinner särskilt för? 
– Att motverka orättvisa – oavsett art.  

På vilket sätt kommer läsarna att märka att du leder det redaktionella arbetet? 
– Det ska inte märkas! Det ska vara nyheterna som styr – med kravet att vi publicerar nyheter av vikt för våra läsare. Och det utvärderar vi dagligen. Där kan vi alltid bli bättre!

Vad är bra journalistik för dig? 
– Sådant som engagerar, förklarar och ger ny kunskap. 

Varför ska man läsa Strengnäs Tidning? 
– För att vi står på våra läsares sida och geografiska position. Vi är alltid redo att lyfta de viktigaste nyheterna som berör människor i våra bevakningsområden. På strengnastidning.se genomför vi just nu en satsning på Mariefred, Stallarholmen och Åkers styckebruk genom att ge dem egna nyhetssidor. Ett tips till alla som prenumererar på Strengnäs Tidning är att gå in direkt på vår sajt strengnastidning.se. Den lokala sidan man når via ekuriren.se visar endast utvalda artiklar från Strengnäs Tidning. Genom att använda tidningens egen sajt och egna appar får du som ST-prenumerant vårt kompletta urval av nyheter, presenterat i en vy som är anpassad för dig. Vi ses mellan raderna!

Fem snabba med Ida

Ålder: 44
Familj: Den bästa!
Född/bor: Resan har gått från Sköllersta till Malmköping med många flyttar däremellan (tio bara i Stockholm – många andrahands och tredjehandsboenden).
Hobby: Allt som låter sig skrivas, läsas, sys och diskuteras.
Läser: Stig Dagermans Snöblandat regn – en klassiker denna årstid, Gitta Serenys Vid avgrunden – för den ständigt intressanta skuldfrågan och så Thomas Manns Buddenbrook – perfekt inför en stor familjehögtid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!