350 000 kronor kom från kommunstyrelsen. Kulturnämnden beslutade att gå in med ytterligare 50 000 kronor och energibolaget Sevab sponsrade med lika mycket. Och de 450 000 kronorna som utgjorde Visholmsfestens budget ser ut att räcka. Ännu är det några kostnader som ska justeras internt inom kommunen, men enligt Agneta Klingberg som var visholmsfestgeneral handlar det om mindre summor.
– Innan Stim-fakturorna kom in kändes det lite otäckt. Vår buffert var ju inte så stor, säger hon och syftar på den ersättning som intresseorganisationen Svenska tonsättares internationella musikbyrå tar ut för att anslutna upphovsmakares och förlags musik ska få framföras offentligt.
Utifrån besöksantalet – som beräknas till totalt 6 000 – landade Stim-ersättningen på 25 000 kronor. De bussar som körde ungdomar från festligheterna till kommunens olika tätorter kostande nästan lika mycket. Artistkostnaderna summeras till 150 000 kronor.
Scen- och områdesbygge är det som har kostat mest. Ljud, ljus och annat till scenen har kostat 150 000 kronor, medan det kostat 100 000 kronor att bygga upp och förse hela området med exempelvis staket, kablar och elskåp.
– Vi satsade på att det skulle se så proffsigt ut som möjligt. Artisterna skulle inte få känna att det var amatörmässigt eller taffligt. Sådant sprider sig, säger Agneta Klingberg.
Sammanlagt arbetade tio–tolv kommunanställda med Visholmsfesten, deras arbetstid är inte inkluderad i den ekonomiska beräkningen. Ett 30-tal ungdomar arbetade dessutom som volontärer för att det hela skulle gå runt.
Strängnäs kommun kommer inte att arrangera någon ny visholmsfest den kommande sommaren, är beskedet från det tillträdande kommunalrådet Jacob Högfeldt (M).
– Vi ser inte att vi har de pengarna, säger han men tillägger att han tror att det är möjligt att skapa aktivitet på Visholmen utan att kommunen går in med skattemedel i samma utsträckning som i år.
– Genom att paketera Visholmen som en evenemangsplats tror vi att vi kan hitta andra aktörer som vill skapa attraktiva evenemang, säger han.