Ingers oro: "De är en extra utsatt grupp i coronatider"

"Kraven som ställs på de här unga männen är alldeles för hårda och tuffa". Strängnäsbon Inger Lindgren är djupt frustrerad å ensamkommande flyktingars vägnar i dessa pandemitider. "Det är inte jag som privatperson som ska hjälpa dem", fortsätter hon.

"Inte ens jag förstår allt." Frustrerade Strängnäsbon Inger Lindgren försöker att stötta Mohammad och Huyatullah så gott hon kan.

"Inte ens jag förstår allt." Frustrerade Strängnäsbon Inger Lindgren försöker att stötta Mohammad och Huyatullah så gott hon kan.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2021-03-23 20:56

I över fem år har Inger Lindgren och maken Lennart Lindgren haft pojkar från Afghanistan boende hos sig i hemmet på Storgatan.

När tidningen kommer dit träffar vi tre andra, bekanta afghanska killar i 20-årsåldern som alla anlände till Sverige kring 2015.

Två av dem heter Huyatullah och Mohammad.

– Jag får inget jobb just nu, men jag vill arbeta. Jag ligger efter med fakturor och räkningar. Jag lånar av kompisar och bor hos en privatpeson, säger Mohammad som är den mest verbala av de tre.

Samtliga behöver hjälp av kommunen för att klara vardagen. Men enligt Inger Lindgren har ungdomarna hamnat i en ond cirkel.

Delvis beror det på covid -19.

– Under pandemin har det bara varit öppet en timme om dagen på Jobbtorg. Nu har det visserligen ökat till två timmar, men det känns ändå i minsta laget, säger Inger Lindgren.

– Jobbtorg hänvisar till brist på handläggare på grund av corona. Pandemin drabbar alla men den här gruppen människor är extra utsatt. De måste få hjälp med att fylla i blanketter för till exempel bostadsbidrag. Vissa killar har aldrig sett en dator eller en mobiltelefon. Här finns saker som inte ens jag förstår. När det bara är öppet en kort stund som fallet varit i vinter hinner de kanske inte dra sina kopior och hänvisas till att komma åter nästa dag, har jag hört av platschefen.

En av de tre yngre männen har permanent uppehållstillstånd, övriga endast tillfälliga. Därför vill de vara försiktiga i sina kommentarer och ligga lågt med efternamn.

– För oss går det inte att leva i Kabul. Så det är mycket stress nu, säger Mohammad.

En av kompisarna säger:

– Jag har inte sovit gott på fem år.

Patrik Nilsson är verksamhetschef för arbete och familj på socialkontoret:

– Beträffande ekonomiskt bistånd så har vi öppet dagligen mellan 13–15 på Jobbtorg, för att man ska kunna låna dator och skriva ut underlag kopplat till sin ansökan. I övrigt så har varje klient en egen handläggare som har telefontid en timme varje dag där man kan ställa frågor eller boka möte om man inte förstår – givetvis med hjälp av tolk om man behöver. 

– Sedan den 1 januari har vi också skapat en öppenvårdsinsats på service dit vem som helst som upplever att man har behov av råd och stöd kring sina myndighetskontakter kan vända sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!