Insats på gång för kungens ristning

Få tycks veta att kung Gustaf V lämnat sin namnteckning efter sig i Strängnäs. Insatser är på gång för att fler ska få kännedom om en historisk plats på Långberget.

Strängnäs2014-01-09 07:03

Nyligen letade Martin Wallström och hans son efter en så kallad geocache, en gömma i ett slags modern skattjakt som genomförs med hjälp av GPS, på Långberget . Då la han märke till att delar av naturområdet inte längre ser ut som när han själv var barn och lekte i skogen. Den som vill njuta av utsikten över Strängnäs gör bäst i att stå, menar Martin Wallström, för träbänkarna som är utplacerade vid gångvägarna är murkna.

— Det är en stor skandal att det inte tas om hand. Men sjukast av allt är att man inte bryr sig om den här historiska platsen, säger han efter att ha lämnat stigen och tagit några kliv ut mot bergskanten.

Där finns en ristning i bergknallen, som gjordes av kung Gustaf V år 1910. Tidigare var ristningen ifylld med färg för att synas bättre. Nu har den mesta färgen nötts bort och bokstäverna och siffrorna som bildar "Gustaf 1910" går knappt att urskilja.

— Det var i samband med att domkyrkan återinvigdes efter den stora restaureringen som kungen var i Strängnäs. Då var han uppe på berget, berättar Strängnäskännaren Inge "Fritte" Bergqvist.

När Martin Wallström skrev ett inlägg om inskriptionen i en lokal Facebook-grupp insåg han att det är få Strängnäsbor som vet om att Sveriges förrförra kung gjort ett så bokstavligt avtryck i Strängnäs. Wallström vill att kommunen ska fylla i ristningen med färg och sätta upp en skylt vid stigen som visar vägen till bergknallen. Han vill också att träbänkarna i området, inte bara den som står nära ristningen, ska bytas ut.

"Är det verkligen en så stor ekonomisk sak för kommunen att fixa till detta?" frågar sig Martin Wallström i Facebook-gruppen. Nja, är svaret från kommunen.

— Det går naturligtvis att fylla i det. Och en skylt kan inte vara en så stor kostnad. Det ska vi titta på, säger László Némedi som är chef för teknik- och servicekontoret.

Marie Ollman, som är arbetsledare på parkenheten, säger att det är bristande resurser som är orsak till att träbänkarna murknat.

— Vi är medvetna om att det är mycket som har förfallit. Men vi ska fixa till det nu medan vi har lågsäsong, säger hon.

Hon berättar också att parkenheten planerar för ett lättare röjningsarbete i ett skogsområde mot Benningeskolan. Där växer det fina exemplar av bok som ska få synas bättre genom att ta bort sly runt omkring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om