På Gripsholms värdshus brukar december vara en hektisk tid med julbord och bokade julweekends. I år är julborden betydligt färre än tidigare år och beläggningen till jul bara 20 procent mot tidigare år. Under vardagarna har hotellgästerna i stort sett försvunnit.
– Förra veckan drog vi på Gripsholms värdshus in 338 000 kronor mot 1 169 000 kronor samma vecka förra året, då är det nattsvart, säger Fredrik Åström, som driver Gripsholms värdshus.
Han berättar att för hela koncernen Svenska kulturpärlor, där Gripsholms värdshus ingår, har intäkterna gått ned kraftigt.
Hur ställer ni om för att klara er?
– Det är många anställningar som avslutas och permitteringar som verkställs igen. Det här är en ohållbar situation långsiktigt.
Sedan förbudet att servera alkohol efter klockan 22 trädde i kraft har Gripsholms värdshus ändrat sina öppettider.
– Det här förbudet, som är just nu, att stänga innan 22 är förödande för hela branschen.
Fredrik Åström deltog nyligen i ett möte mellan representanter från hotell- och restaurangnäringen och Fredrik Olovsson, som är statssekreterare på finansdepartementet och har ansvar för skatte- och tullfrågor.
– Vi framförde att branschen kommer att behöva en plan för hur vi ska betala tillbaka uppskjutna arbetsgivaravgifter, skatt och moms. Ett annat problem är att staten är för saktfärdig med stöden. För omställningsstödet för maj, juni och juli var sista ansökningsdag sista november och det är inte troligt att stödet betalas ut innan januari–februari. Det visar att det är extremt långa hanteringstider och företagens kassor är redan minimerade, säger Fredrik Åström.
Men det finns företag i branschen, de som är nystartade, som inte alls har kunnat ta del av de statliga stöden.
– Jag öppnade i år och får inget stöd till permittering eller något annat stöd, säger Lenny Söderlund som tog över driften av Värdshuset Gripen i Stallarholmen i somras.
Han har dragit ner på öppettiderna rejält från att från början ha haft öppet onsdag till lördag på kvällstid. Nu är värdshuset bara öppet för lunchgäster under vardagar.
– Antalet gäster har minskat markant sedan andra vågen av smittspridning kom. Det gäller att strama åt så mycket man kan. Jag har sagt upp personal, säger Lenny Söderlund.
Ibrahim Kartal, som driver puben The Immortal Highlander i Strängnäs, är i samma situation med ett nystartat företag.
– Jag har haft företag i restaurangbranschen sedan 1997 men det här är nystartat och därför får jag inget stöd. Jag tycker absolut att staten borde hjälpa krogbranschen mer, säger han.
Själv har Ibrahim Kartal tvingats säga upp sin personal.
– Folk törs inte gå ut. I söndags hade jag sex gäster på en hel kväll. Omsättningen har gått ned med 80 procent. Det är jättesvårt att veta hur jag ska klara mig, säger Ibrahim Kartal.
Vrej Wartan, som driver Jerv pizza och bar i Strängnäs, är tudelad till den situation han har hamnat i när krogar måste stänga vid 22.00.
– Jag kan inte annonsera om att folk ska komma hit och festa innan 22.00, när det viktigaste är att få bukt med smittspridningen så att människor inte dör. Samtidigt måste något hända, för annars måste jag stänga.
Inkomsterna störtdyker för Vrej Wartan.
– Jag tappade 70 procent av intäkterna på en och en halv vecka. I dagsläget går det runt och vi överlever men om intäkterna blir sämre får jag stänga ner helt.