Redan i somras skrev tidningen om att båtar inte längre fick angöra Ångbåtsbron eftersom den började bli instabil och att en konsult hade tittat på byggnadskonstruktionen.
"Den träpålade bron står på fundament och stolpar, som genom åren förstärkts med betongkragar – vilka sakta men säkert vittrar sönder. Enligt konsulten vi anlitat är bron inte längre säker för båtar och av den anledningen styr vi om all sjötrafik till Visholmsbryggan", konstaterade stadsmiljö- och servicechefen Anders Ekman till tidningen i juni.
Drygt ett halvår senare är arbetet med att renovera pålarna i full gång, och den populära bryggan är under tiden avspärrad.
Trots kylan behöver isen inte huggas upp, utan Strängnäsföretaget Suab – Svenska undervattensentreprenader AB – använder sig av en strömbildare i vattnet.
En iskall januarimorgon gick vi ner till Ångbåtsbron för att tala med några av de inblandade arbetarna.
– Vi ska renovera 14–15 pålar under husen på bryggan. Det är andra veckan för oss nu, berättar anläggningsdykaren Isac Täfvander som kamperar ihop med Jonne Kokkonen.
– Arbetspasset pågår mellan 7 och 19 fyra dagar i veckan. På fredagarna är vi lediga och då åker jag hem till Härnösand, tillägger Isac Täfvander som nästan kommer direkt från utbildningen.
Det faktum att anläggningsdykarna bottnar när de utför arbetet och att utrustningen håller värmen gör att dagarna ändå flyter på.
– Men när vi tar rast ungefär varannan timme går det åt mycket kaffe, säger Isac Täfvander.
Uppe på bryggan finns hela tiden deras äldre kollega Peter Franek.
– Man får så klart anpassa sig lite efter vädret, säger han.
– Vi har ju stängt av här, men många nyfikna kommer fram och frågar vad vi håller på med.
De befintliga träpålarna måste förstärkas med nya kragar och däremellan ska betong gjutas i.
– Men om vädret fortsätter vara så här kallt kanske vi behöver vänta med själva gjutningen ett tag, temperaturen är inte optimal, säger projektansvariga Jonathan Eriksson på Suab i Strängnäs som berättar att situationen är värst under det hus där ett kafé är inhyst.
Målet är att jobbet ska vara klart vecka 7. Renoveringen medför att båtar i vår är välkomna åter till Ångbåtsbron.
– Ja, all passagerar- och nyttotrafik. Fritidsbåtar får stanna till för att vänta in broöppning eller hämta/lämna personer men inte lägga till för natten, säger Anders Ekman.