Den vackra blomman påminner lite om den gula näckrosen. Men sjögull hör egentligen inte hemma i de svenska insjöarna. Den kommer ursprungligen från Sydeuropa och Asien, och planterades in i sjön Väringen på 1930-talet. Därifrån har den spridit sig till Mälaren via Arbogaån.
– Om den etablerar sig här kan vi få heltäckande mattor i vattnet. Båtlivet skulle nog bli lidande, säger Strängnäs kommuns miljöstrateg Riikka Vilkuna.
Hon är noga med att det inte ska bli någon skrämselartikel. Samtidigt vill hon gärna att problemet med sjögull får uppmärksamhet. Växten riskerar att slå ut andra vattenväxter med sin täta, skuggande matta, och när bladen bryts ner under vintern riskerar fiskarna att dö av syrebrist. I längden kan sjögullet påverka ekosystemet.
– Ganska många har vaknat och förstår vad det handlar om, säger Riikka Vilkuna som via kommunen ägnar sig åt att sprida information om växten till privatpersoner och båtklubbar.
Den ideella föreningen Mälarens vattenvårdsförbund arbetar för att utveckla en handlingsplan mot sjögull tillsammans med alla Mälarkommuner, fyra länsstyrelser och en rad olika företag.
– Vi har en akut situation. Sjögullet har precis kommit till Kvicksundsbron, säger Staffan Jansson, som är förbundets ordförande.
Syftet med samarbetet är att framför allt jobba förebyggande med information och att hitta bra metoder för att bekämpa de kolonier som redan finns.
– Om Torshälla skulle drabbas skulle det inte finnas några sjötomter kvar efter 10-15 år. Det växer igen. Antagligen skulle det bli ungefär lika illa i Strängnäs och Mariefred.
Kungsör, som drabbats hårt av växtens härjningar, ska dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Där har de provat en rad olika mer eller mindre framgångsrika bekämpningsmetoder.
Att klippa eller slå växten var inte bra. Det ledde bara till att den spred sig snabbare om man inte fiskade upp varenda liten växtdel och eldade upp dem. Inte heller fungerade kemisk bekämpning eller muddring. Metoder som har gett bättre resultat är övertäckning med plastduk eller halm. Staffan Jansson hoppas att samarbetet ska leda till fler, bättre arbetsmetoder.
– Vi tror att handlingsplanen är klar under det här året. Det måste vara snabba ryck, för sjögull sprider sig lavinartat, säger han.
Riikka Vilkuna paddlar gärna på Mälaren. Då passar hon på att spana efter den ovälkomna växten. Det hoppas hon att fler av kommunens invånare också gör.
– Håll ögonen öppna, särskilt om man åker västerut. Ser man något som kan vara sjögull ska man inte åka igenom det med båten, utan ringa till Länsstyrelsen.