Trots att samtliga fyra personer i Katakomb – Saga Andersen, Julian Almhager, Tara Korpy och Otto Lorentz Pantzar – är gymnasieelever på Europaskolan jobbar de järnet med att arrangera konserter.
– Det är av större moralisk vikt att arbeta med konserterna än med skolarbetet, säger Julian Almhager som brinner för att det ska finnas musik och bra saker att göra för ungdomar i Strängnäs.
Tidigare hette företaget Ensemble event AB och är sprunget ur ett UF-företag som bildades hösten 2020 av andra personer som då studerade på Europaskolan. I dessa olika former, med insats från ett tiotal ungdomar och i samarbete med Strängnäs kulturscen, har konserter med 40 band och soloartister arrangerats.
Nyligen bytte företaget alltså namn till Katakomb. Planen är att vid årsskiftet ombilda till en ideell förening.
– Det gör vi för att öka den täta känslan av gemenskap och erbjuda medlemspriser, säger Julian Almhager.
– Vi försöker verkligen nå ut till alla som gillar musik med budskapet: det här finns att göra, det är kul, det är inte dyrt, så kom, säger Saga Andersen.
Härliga kvällar för Strängnäsungdomar är ett av målen för Katakomb. Att vara en arena för nya band – främst lokala – och stötta dem på vägen mot genombrott är ett annat, berättar Saga Andersen och Julian Almhager som själva är medlemmar i bandet Pseudo tillsammans med Tara Korpy och Otto Lorentz Pantzar. Så egentligen är dragplåstret vid nästa konsert, 25 november på Multeum, något av ett undantag.
– Det är en otrolig bokning, säger Julian Almhager om att Katakomb har lyckats få Borgerlig begravning till stan.
Punkbandet bildades 2018 – då hade ingen av de tre medlemmarna fyllt 16 år – och jämförs redan med ikoniska band som Asta kask. Den mest kända låten är Vägra med 76 000 spelningar på Spotify.
– Det är samhällskritik, dom uttrycker frustration, säger Saga Andersen om bandets stil.
Katakombs koncept är alltid tre band per kväll. Så även denna fredag. De övriga två banden är Use Soap och Crankdown. Det brukar komma 50 till 100 personer. Om två veckor är det läge för publikrekord. Den gröna affischen som pumpas ut i sociala medier har Julian Almhager skapat.
– Jag gjorde den på en mattelektion, säger han.