Ungdomar som tröttnat på skolan ska få en morot till att plugga klart i form av en betald praktikplats under sommaren. Jobben ska vara inom näringslivet, men Strängnäs kommun står för lönen.
– Det är för att de ska bli motiverade att komma ut i arbetslivet. I dag är det jätteviktigt med ett gymnasiebetyg när man söker jobb, men vi ser fler och fler som inte slutför gymnasiet, säger Annika Nilsson, jobbcoach på Socialkontoret.
Ett sextiotal ungdomar i Strängnäs kommun har skickat in cv:n och ansökt om praktikplats. Men än så länge har bara 15 företag hört av sig och erbjudit totalt 49 praktikplatser.
– Vi har platser i kommunal verksamhet som reserv. Men de är konstruerade, vitsen är ju att de ska få komma ut i näringslivet och prova på verkliga jobb, säger Irene Ala-Jukuri, även hon jobbcoach.
Företagen får lite extra hjälp under 12 dagar, utan att behöva betala, men måste i gengäld ordna med en handledare till praktikanten och hålla koll på närvaron.
– Det är fint om företagen kan ta emot ungdomar. Erfarenheten från förra året är att många praktikanter som visade framfötterna fick fina referenser och ibland möjligheten till extrajobb, säger Irene Ala-Jukuri.
Från och med 2015 skärps kommunens ansvar för ungdomarna som varken jobbar eller går i skolan. I och med en ny lag blir kommunen skyldig att sätta in åtgärder, som utbildning eller arbetsförmedling, för dessa ungdomar. Den här satsningen på kommunbetalda praktikplatser är en del av Strängnäs kommuns sätt att leva upp till dessa krav.
Företag som är intresserade av att ta emot praktikanter vecka 27–28 bör höra av sig till jobbcoacherna senast i mitten på maj, och för vecka 32–33 i mitten på juni.