– Hela tänket med att ha ett avtal med en leverantör på det här sättet är lite annorlunda mot när man bara köper varor eller tjänster rakt av, säger Karin Lundell, måltidschef i Strängnäs kommun.
Karin Lundell är väldigt engagerad i upphandlingsfrågor.
– Är vi kloka kan upphandlingen bidra till både näringslivsutveckling och hållbar utveckling. Det kan leda till en väldig massa positiva saker om vi använder det verktyget rätt.
Karin Lundell konstaterar att Hornudden är ett lokalt företag som satsar på hållbar livsmedelsproduktion.
– Vi kan inte ensidigt främja vissa företag, att det skulle handla om bidrag eller så, utan det här är en affärsrelation vi har, men där jag medvetet styr våra skattemedel mot en produktion som vi tänker är positiv.
Leveranserna från Hornudden täcker bara en liten del av kommunens totala grönsakskonsumtion.
– Den stora delen får ju vi från vår stora ramleverantör. Så i mängd är det inte jättemycket. Det vi vinner i det här är dels relationen till företagaren som dyker upp ute på enheterna med jämna mellanrum. Kökspersonalen har blivit ännu mycket mer intresserad och engagerad i det man arbetar med.
Kockar från kommunen har även fått besöka Hornudden där de fått prova på att delta i odlingsverksamheten. Karin Sjöstedt, som driver Hornuddens trädgård tillsammans med maken Mats, menar att avtalet med kommunen är guld värt.
– Det är inte bara det att vi får skicka en skaplig faktura i början på året utan det är just den här relationen vi bygger med kockarna. De ställer frågor och får en annan insikt i vilka grönsaker som är i säsong och vad som är lokalt, säger hon.
I avtalet ingår även tjänster. Under 2019 hjälper Hornudden ett dussin kök på skolor och förskolor med pallkrageodlingar och viss utbildning.
– Det som ligger i avtalet är att vi betalar för andelslådorna och en del av summan får vi ut i annat än bara grönsaker. Då är det bland annat det här arbetet med pallkragar och med att ta emot kockarna, säger Karin Lundell.
Karin Lundell skulle gärna vilja utveckla konceptet med andelsupphandling.
– Hur gör vi till exempel för att andelsupphandla en hel ko? Hur gör vi för att kunna få lokalt naturbeteskött på våra tallrikar?
Strängnäs kommun har köpt 15 andelar i Hornuddens andelsträdgård. Utöver kommunen har trädgården ytterligare cirka 35 delägare.
Det kostar totalt 6 000 kronor att få en grönsakslåda i veckan under en period av 20 veckor. Lådan innehåller bland annat gurka, tomater, zucchini, lök och potatis. Allt är ekologiskt.
Andelsträdgården är viktig för Hornudden eftersom delägarna normalt betalar i förskott, vilket innebär ett välkommet tillskott i kassan under lågsäsongen.