Kommunen om de få livbojarna: "Inte ett jätteproblem"

Ångbåtsbryggan, Visholmen och Strandvägen – dessa är tre exempel på kajer i Strängnäs där det finns för få livbojar. "Jag har inte upplevt det som ett jätteproblem", säger Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef.

Enligt Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef, ska livräddningsutrustningen i Strängnäs framöver inventeras mer regelbundet.

Enligt Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef, ska livräddningsutrustningen i Strängnäs framöver inventeras mer regelbundet.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2020-10-29 07:24

Flera vattennära områden i Strängnäs har för få livbojar, jämfört med rekommendationer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

– Vi försöker att ha livbojar och räddningsstegar på strategiska platser, säger Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef på Strängnäs kommun, som är ansvarig för placeringen av livräddningsutrustning i kommunen.

Kommunen får regelbundet tips från medborgare om var säkerheten skulle kunna förbättras, enligt honom. Efter sådana tips har man till exempel satt upp räddningstegar vid Ångbåtsbron. 

MSB rekommenderar att det inte ska vara längre än 100 meter till närmaste livboj i tätorter. Hur lever kommunen upp till det?

– Vi känner ju till de här rekommendationerna och jag kan säga att vi skulle kunna titta över och komplettera där. Sedan gör man alltid en bedömning. Om du till exempel går längs med en strandpromenad där det är långgrunt utgör det en mindre risk, säger Anders Ekman.

Enligt honom förklarar det varför det inte finns mer livräddningsutrustning längs med Strandvägen. Samtidigt påpekar han att räddningskransar är en ganska billig säkerhetsåtgärd.

Varför finns det i dagsläget inte någon livboj vid Ångbåtsbron? 

– Det har du rätt i, där skulle man kunna ha en räddningsboj mot fasaden. Det är en enkel åtgärd, klart att man kan sätta upp någon där.

undefined
Här vid Ångbåtsbron hade det kunnat hänga en livboj, tycker Anders Ekman stadsmiljö- och servicechef.

Hur ser det ut på den nya bryggan ute på Visholmen? Där finns det inte heller någon livboj.

– Där ska det också sitta en, det ska vi absolut komplettera. Vad jag minns så har det suttit en där förut, det är ett typiskt ställe för en livboj, säger Anders Ekman och fortsätter:

– Ibland har de en förmåga att försvinna. De är inte fastlåsta, det skulle ju inte fungera, de ska ju vara till för att folk i nöd ska kunna räddas, säger han.

– Vi får helt enkelt bli bättre på att varje år göra en inventering, så att vi en gång om året ser över samtliga platser. Ibland försvinner de, då får vi komplettera.

Innan ansvaret för livräddningsutrustningens placering har legat på Anders Ekmans bord har det delvis skötts av en annan enhet på kommunen, arbete och service.

Har frågan hamnat mellan borden?

– Det skulle man kunna säga, men jag har hittills inte upplevt det som ett jätteproblem att vi inte har haft koll på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!