Det var i december 2018 som nämnden uppmärksammades på en bil som under en längre tid hade stått parkerad på en pendlarparkering i kommunen. Fordonet var kraftigt demolerat och hindrade snöröjning på platsen.
Efter fem veckor placerades en lapp på bilen med en uppmaning om att fordonet var tvunget att flyttas – annas skulle det tas om hand för skrotning "tidigast fjärde vardagen efter anmaning".
Fyra dagar efter det att kommunens meddelande placerats på bilen flyttades den – och skrotades – utan att ägaren kontaktades.
Händelsen har nu JO-anmälts av bilens ägare, som tycker att kommunen inte gjort ett helhjärtat försök att kontakta honom. Bilen var förvisso krockskadad och registreringsskyltarna var stulna – men ett bilvrak var det inte, hävdar han.
Kommunens förklaring till att ägaren inte kontaktades är följande:
Bilens chassinummer gick inte att se genom fönsterrutan. Eftersom kommunen inte har rätt att gå in i bilen kunde man inte heller öppna motorhuven för att avläsa chassinumret. Därför kunde de kontakta ägaren först då bilen redan skrotats och skrotningsföretaget öppnat huven.
JO kritiserar nu kommunen på flera punkter. Bland annat tycker JO att dokumentationen av ärendet är så pass bristfällig att det är svårt att följa ärendets handläggning. Dessutom konstaterar JO att kommunen borde ha underrättat ägaren om flytten av bilen innan den skrotades.