Kommunen vill ha dialog med minoritetsgrupper

Judar, romer, sverigefinnar, samer och tornedalingar bjuds in till diskussion om kommunens minoritetsarbete.

Den 7 november hålls ett möte om kommunens minoritetsarbete, inför de mål och riktlinjer som ska fastställas. Personer som identifierar sig som någon av de nationella minoriteterna är inbjudna.

Den 7 november hålls ett möte om kommunens minoritetsarbete, inför de mål och riktlinjer som ska fastställas. Personer som identifierar sig som någon av de nationella minoriteterna är inbjudna.

Foto: John Henzlert

Strängnäs2019-10-28 07:15

Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk säger bland annat att de fem nationella minoritetsgrupperna ska kunna behålla och utveckla sin kultur och att deras språk ska skyddas och främjas.

Sedan årsskiftet ställer lagen hårdare krav på kommuner, som måste ha mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. Strängnäs kommun ska nu ta fram detta – och vill ha synpunkter från de berörda.

– Jag ska ta fram ett förslag på hur vi ska uppfylla lagens krav, säger kommunens utredare Cecilia Boström, som hittills inom sitt uppdrag har gjort besök i kommunala verksamheter som kommer i kontakt med frågan.

Nästa steg är ett dialogmöte i kommunhuset den 7 november. De högsta politikerna kommer att delta, likaså personer som jobbar inom exempelvis modersmålsundervisning och äldreomsorgen.

– Vi har en sverigefinsk förening i Åkers styckebruk och en romsk kulturförening i Strängnäs. Jag har skickat inbjudan på vår hemsida till dem och håller också på att sätta upp affischer, säger Cecilia Boström.

Det är upp till individen att avgöra om hen ingår i en nationell minoritet. Statistik visar att 12,8 procent av kommuninvånarna själva är födda i, eller har en förälder eller far- eller morförälder som är född i, Finland.

– Det är det som går att hitta officiellt, i Sverige för vi ju inte statistik över etnicitet. En uppskattning från den romska föreningen är att gruppen i Strängnäs består av ett hundratal personer, säger Cecilia Boström.

Karta: Strängnäs kommunhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!