Bosättningslagen trädde i kraft den 1 mars 2016 och innebär att alla kommuner blir skyldiga att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd. Hur många varje kommun ska ta emot avgör länsstyrelsen, som utgår från ett antal faktorer.
– Det handlar om storleken på befolkningen, hur arbetsmarknaden ser ut och hur stort antal som kommunen tagit emot tidigare, berättar Lucie Riad som arbetar på länsstyrelsen i Södermanlands län.
Strängnäs och Nyköpings kommuner har fått ta emot relativt många, jämfört med till exempel Eskilstuna som fått färre.
– Det beror på att det finns en god arbetsmarknad och ett litet tidigare mottagande. I Eskils¬tuna har det varit tvärt om, säger Lucie Riad.
Hon berättar att fördelningsmodellen har fungerat bra, och att den vanligtvis uppfattas som rättvis. Men bosättningslagen har ändå inneburit problem för många av de sörmländska kommunerna, som har haft svårt att hitta bostäder till alla som de fått sig tilldelade.
Med anledning av det arrangerade länsstyrelsen en konferens på Hotell Rogge på onsdagen, med syftet att ge de sörmländska kommunerna inspiration och tips till nya bostadslösningar. Representanter för Botkyrka kommun fanns på plats för att dela med sig av erfarenheter från modulbostäder. Men även andra vägar till boenden uppmärksammades under dagen.
– En röd tråd i innehållet är hur ett kontaktnät kan underlätta för den nyanlända, säger Alina Treijner på länstyrelsen i Sörmland.
Ett sådant exempel kom Märta Asp och hennes språkvän Raina Matar med. De båda Eskilstunaborna kom i kontakt genom kommunens språkvänfunktion, och när Raina Matars familj letade efter en lägenhet visade det sig att Märta Asp hade kontakterna som behövdes.
Kommunerna fick också information om en ändring i lagen som träder i kraft efter nyår. Tidigare var det Arbetsförmedlingen som hade ansvar för anvisningarna, alltså vilka nyanlända som ska hänvisas till vilken kommun. Men från och med nästa år blir det Migrationsverket som tar över den uppgiften.
– Sedan tidigare anvisar vi kvotflyktingar så vi har en viss erfarenhet, säger Christian Nyberg som är chef för bostadsenheten.
För kommunerna innebär det några förändringar i rutinerna, bland annat får de lite längre tid på sig att hitta en bostad. Men tilldelningen av asylsökande kommer att ske på samma sätt som tidigare så förändringen är främst organisatorisk.
Strängnäs kommun har procentuellt sett varit sämst i Sörmland på att hitta bostäder till de nyanlända.
– Vi har inte lyckats så bra här, så nu måste vi lägga på en rem, säger Marianne Andersson (C), oppositionsråd i Strängnäs kommun, som kom till konferensen för att få kunskap om nya sätt att arbeta.
Kommunalrådet Monica Lindell Rylén (S) kunde inte närvara vid konferensen, men vill ändå understryka att Strängnäs ändå har gjort ett bra jobb.
– Strängnäs och Nyköping har blivit tilldelade så många, och jag tycker att det är fantastiskt att vi ändå har hittat så mycket bostäder. Vi visste på förhand att det skulle bli tufft, och nästa år får vi fortsätta att kämpa, säger hon.
Hon tror att samverkan kan vara en nyckel till att hitta fler bostäder, både inom kommunen men också med privata aktörer.