Kräver miljontillskott

En systematisk tröghet i processer är anledningen till att socialkontoret blöder miljontals kronor, enligt konsult Lennart Fräjdin. Receptet är att anställa ett antal personer på nyckelpositioner. Hemtjänsten ska också omorganiseras – igen.

Foto:

Strängnäs2014-10-07 20:00

Prognosen är att socialkontoret i Strängnäs kommun går back med 25 miljoner kronor i år. Kommunens egen hemtjänst har störst ekonomiska problem och ser ut att få ett underskott på 16,8 miljoner kronor. Men också vårdinsatser, externa placeringar, bidrar till att spräcka budgeten med 5,8 miljoner kronor. Det ekonomiska biståndet kostar 2,5 miljoner kronor mer än budget.

När Lennart Fräjdin, Effect management, presenterade sin analys samt åtgärdsförslag höll han inte tillbaka. Flera aktörer tar inte sitt ansvar. Med en engångsinvestering på 5,8 miljoner kronor samt en årlig ramförstärkning från 2015 på 9,6 miljoner kronor kan socialkontoret få ned sina nettokostnader med 24,8 miljoner. Full effekt nås på ett år.

Men det gäller att återta initiativförmågan i syfte att få ned kostnaderna, hävdar Lennart Fräjdin. Exempelvis ska ett fast team med sjuksköterskor och arbetsterapeuter anställas. Teamet ska enbart jobba med att möta utskrivningsklara patienter på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Fler biståndsbedömare behövs också.

– Landstinget lägger sig i alldeles för mycket i hur kommunen löser sitt åtagande, och det ska de sluta med. Förutsättningen är att kommunen har arbetsterapeuter, sjukgymnaster och biståndshandläggare som vet hur det går till hemma i Strängnäs, säger Lennart Fräjdin.

Hur har det visat sig att landstinget lägger sig i?

– Det finns för många korttidsplatser. De är väldigt glada i att placera på korttidsboende, säger Lennart Fräjdin, som därmed ser att socialkontoret kan dra ned på sju korttidsplatser.

Också för hemtjänsten väntar nya tider, enligt förslaget. Den kommunala hemtjänsten ska omorganiseras till mindre enheter och ett antal fler mellanchefer ska anställas. För snart två år sedan omorganiserade man i motsatt riktning, till större enheter.

– Det är en jätteskillnad om du har ett mindre geografiskt område att åka i. När nattpatrullen är i Stallarholmen i dag får de åka bil in till Strängnäs för att hämta en nyckel på Kristinagården, om de inte kan öppna dörren med telefonen, säger Lennart Fräjdin.

Behövs det inte anställas fler undersköterskor och vårdbiträden vid sidan av fler chefer?

– Det är inte problemet, de som jobbar operativt gör ett jättebra jobb. Problemet är att det är strukturella saker som gör att de upplever att de är stressade, säger Lennart Fräjdin.

Också äldreboenden i Strängnäs kommun har problem med tröga processer. Tiden från det att en ny person flyttar in i ett rum kan bantas, från 24 dagar till fem, enligt analysen. Lennart Fräjdin ser också att för många rum står tomma, 24 stycken över tid. Trots nedläggningen av Solvändans äldreboende kan ytterligare 13 platser läggas ned, menar han.

Åtgärdsförslagen berör inte bara äldreomsorgen, utan påverkar också de personer som har rätt till stöd via LSS-lagstiftningen och traineeprogrammet i Strängnäs kommun.

Ytterligare en faktor, som påverkar de anställda, är avgörande om åtgärderna ska gå igenom, anser Lennart Fräjdin.

– Jag vill att man övergår till en flexibel bemanning utifrån brukarnas behov. Det ska vara inriktningen för all verksamhet. Får man inte igenom det blir det svårt.

Om samtliga åtgärdsförslag gillas av den nya politiska majoriteten återstår att se. Vid fullt genomförande måste 15,4 miljoner kronor skjutas till socialnämndens budget nästa år. Samtidigt har Moderaterna och Socialdemokraterna lovat att personaltätheten ska höjas inom äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om