Kriget skapar lokal oro – säkerhetschefen ger goda råd

I sociala medier och lunchrum pratas det om hur vi i Sverige kan komma att påverkas av Rysslands väpnade angrepp på Ukraina. Det pratas om förberedelser som krislåda, skyddsrum, bunkring av mat och jodtabletter. Men är det nödvändigt?

Under början av coronapandemin ekade hyllor med toapapper och andra varor tomma. Nu syns nya tendenser till bunkring. Lena Mattsson, säkerhetschef på kommunen, menar att det alltid är bra att ha hemberedskap för en vecka, oavsett läget i världen.

Under början av coronapandemin ekade hyllor med toapapper och andra varor tomma. Nu syns nya tendenser till bunkring. Lena Mattsson, säkerhetschef på kommunen, menar att det alltid är bra att ha hemberedskap för en vecka, oavsett läget i världen.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2022-03-02 04:43

Lena Mattsson, säkerhetschef på kommunen, svarar varken ja eller nej på frågan om vi i Sverige bör känna oro. Det vi kan göra är att följa det som sker i samhället, säger hon till tidningen. 

– Man får lyssna på vad myndigheterna säger, men det går aldrig att säga att någon inte ska vara orolig. Om man är orolig, som med allt annat, ska man söka sig till hjälp.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skriver att det alltid är fördelaktigt att vara redo med en krislåda med förnödenheter som mat, vatten, husapotek, kommunikationsmedel och alternativ värmekälla. Men det är inget som är unikt för situationen vi befinner oss i nu, menar Lena Mattsson. 

– En krislåda ska man ha oavsett, inte för att förbereda sig just för den här akuta krisen. Det kan handla om översvämningar, bränder eller andra kriser. Det kan vara bra att tänka på att man ska klara sin egen försörjning upp till en vecka, men om man är beroende av kommunal verksamhet i vanliga fall så kommer man såklart att få det. 

undefined
Efter Rysslands intåg kring Tjernobyl har försäljningen av tabletter som kan blockera radioaktivt jod och minska risken för sköldkörtelcancer ökat explosionsartat. Så här säger Peder Kock vid Strålsäkerhetsmyndigheten till SVT: "Det finns ingen anledning att ta jodtabletter i Sverige utifrån det."

I sociala medier diskuteras även bunkring av livsmedel – en tendens som nu syns igen bland vissa varugrupper – samt ämnet skyddsrum, var de finns och hur många de är. Om situationen skulle kräva att invånarna tar reda på var de ligger så kommer kommunen att informera om det, men i nuläget är ämnet inte på tapeten, säger Lena Mattsson:

– De som är intresserade eller oroliga kan hitta information om skyddsrummen på MSB eller kommunens hemsida.

Det finns långt ifrån plats för alla invånare på en och samma gång, visar MSB:s skyddsrumskarta. Lena Mattsson:

– Det är inte räknat en per person. Om det blir krig sker det inte över hela landet samtidigt, utan då handlar det snarare om att man evakuerar människor från delar av Sverige till en annan. Och då räcker skyddsrummen gott och väl. 

undefined
Många ventilerar sin oro på sociala medier om konflikten som pågår österut. Flera funderar över huruvida vi i Sverige behöver förbereda oss om konflikten skulle komma närmare. Kommunens säkerhetschef Lena Mattsson besvarar tankar om skyddsrum och hemberedskap.

Att prata med sin familj och vänner kan vara ett konstruktivt sätt att kanalisera oron, menar Lena Mattsson. Att följa media och omvärldsbevakningen är också relevant för att hålla sig uppdaterad.

– Är man väldigt orolig och behöver stöd så kan man gå den vanliga vårdvägen för att få hjälp. Sen finns det stödlinjer som är bra.

Hon ger som exempel Röda korsets telefonjour, Ungdomsmottagningen och att vända sig till kyrkan. På kommunens hemsida finns mer information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!