Så mycket kan statsministerns hus säljas för

Statsminister Ulf Kristerssons och Birgitta Eds hus saknar utpris och är svårvärderat enligt lokala mäklare. "Huset får en större spridning när det är ett kändisställe. Då borde huset bli dyrare", säger Ida Olheim, Svensk fastighetsförmedling.

Enligt Johanna Enström, Fastighetsbyrån, och Ida Olheim, Svensk fastighetsförmedling, är det svårt att värdera Ulf Kristerssons och Birgitta Eds hus.

Enligt Johanna Enström, Fastighetsbyrån, och Ida Olheim, Svensk fastighetsförmedling, är det svårt att värdera Ulf Kristerssons och Birgitta Eds hus.

Foto: Strengnäs tidning, Fastighetsbyrån, Peter Hagström, Svensk Fastighetsförmedling.

Strängnäs2024-05-25 06:03

Nyheten i korthet

  • Statsminister Ulf Kristersson och hans fru Birgitta Ed säljer sitt hus i Strängnäs, men fastighetsannonsen saknar utpris.
  • Lokala mäklare menar att huset är svårvärderat på grund av dess historia och att det ägs av en kändis, vilket kan öka priset.
  • En mäklare uppskattar att huset kan säljas för omkring 12-14 miljoner kronor, mycket högre än snittpriset för en villa i Strängnäs kommun som är 3,854,000 kronor.

Ett hus med tio rum, två våningar plus vind och källare och stor trädgård. Det är vad statsminister Ulf Kristersson och hans fru Birgitta Ed säljer. Huset, på 276 kvadratmeter, har bland annat vinkällare, bastu, altan och balkong. Villan på Sturegatan i Strängnäs är från 1926 och har putsad fasad. Huset ligger i princip granne med domkyrkan och Mälaren finns inom några minuters promenadavstånd. Huset är ombyggt 2019 och tomtens läge är sydväst. Allt enligt mäklarannonsen.

undefined
Ulf Kristersson och Birgitta Ed säljer nu sitt hus i Strängnäs.

I fastighetsannonsen saknas utpris. De lokala mäklare tidningen har pratat med säger att huset är svårvärderat.

– Man kan inte jämföra kvadratmeterpriset på andra hus med ett hus som har en story. Att det är Ulf Kristerssons och Birgitta Eds hus har ett värde i sig, säger Ida Olheim, mäklare och franchisetagare på Svensk fastighetsförmedling.

Hon fortsätter:

– Huset får en större spridning när det är ett kändisställe. Då borde huset bli dyrare. Kvadratmeterpriset på storyn är ovärderlig.

undefined
Ida Olheim, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Hur unikt är huset i sig?

– Alla hus av den här karaktären och från den här tidsepoken är unika. Man kan inte bygga så här längre. Det finns liknade hus i området men det är inte många. Läget är också fantastiskt fint. 

Hur gärna hade du velat att din egen byrå förmedlade huset?

– Vi får väl se om den nuvarande byrån lyckas. Jag har ju fortfarande chansen, säger Ida Olheim.

Svensk fastighetsförmedling sålde nyligen ett hus i området, på Lektorsgatan. Där blev priset för huset på 305 kvadratmeter 6 750 000 kronor.

I början av året sålde samma byrå, som nu förmedlar Kristersson/Eds hus, en villa på Västerviksgatan för 9 150 000 kronor. Där var boarean 240 kvadratmeter.

Johanna Enström på Fastighetsbyrån i Strängnäs har nyligen själv förmedlat en fastighet i det område Ulf Kristersson bor i.

– Då var det en köpare från Strängnäs. Jag tror därför att det är 50 procents chans att Ulf Kristerssons hus säljs till någon från Strängnäs kommun och 50 procents chans att köparen är från Stockholm, säger Johanna Enström, fastighetsmäklare.

undefined
Johanna Enström, mäklare på Fastighetsbyrån.

Hon tror också att priset kan stiga på grund av vem som säljer.

– Ja, det är klart att det blir ett större intresse när statsministern bor där. Men det är en fantastisk bostad oavsett om det bor en känd person där. Adressen och huset intresserar en stor publik. Den typen av hus är populära.

Vad skulle priset kunna bli?

– Jag gör bedömningen att värdet kan ligga någonstans kring 12–14 miljoner kronor, eftersom det är en offentlig person så skapar det givetvis ett mervärde, säger Johanna Enström.

Det kan jämföras med att snittpriset på en villa i Strängnäs kommun enligt Svensk mäklarstatistik är 3 854 000 kronor, om man tittar på statistiken tolv månader tillbaka.

undefined
Birgitta Eds och Ulf Kristerssons hus på Sturegatan i Strängnäs.

Senast en villa i klassen i 12–14 miljoner såldes i Strängnäs kommun var i april när ett hus i Sanda gick för 13 miljoner kronor.

Hur gärna hade du själv velat förmedla Ulf Kristerssons hus?

– Det hade så klart varit en ära. Det hade nog vilken mäklare som helst velat ställa upp på. Det är en drömbostad, säger Johanna Enström.

Mäklaren som har fått uppdraget är Henrik Flinta på Skeppsholmen Sotheby´s fastighetsförmedling.

– Vi ger inga kommentarer, svarar Henrik Flinta.

Karta: Sturegatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!