– För oss att stänga klockan 20.30 var som att stänga en Ica-butik klockan 10 på förmiddagen, säger Tobias Andersson, kökschef på Edsbacka Bistro i Strängnäs.
Det är en lättnad att restriktionerna ändrades den 1 juli, menar Tobias Andersson. Att regeln som begränsade öppettider slopades och att taket för antal gäster höjdes har påverkat verksamheten på flera sätt.
– Man säljer mer, så det påverkar mycket ekonomiskt. Sommaren genererar mycket folk och det har varit viktigt för ens egoboost att gäster kommit hit, säger han.
Svenska kulturpärlor, som bland annat driver Gripsholms värdshus i Mariefred, Södertuna slott i Gnesta och Dufweholms herrgård i Katrineholm, håller med.
– Jag tror sommaren kommer vara bra. Vi har även ändrat verksamheten på Södertuna slott till sommarkafé, eftersom vi inte kan ha så mycket bröllop. Sen är Mariefred mer en turist- och sommarstad än Gnesta, där det är lite kämpigare, säger Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor.
Lättade restriktioner innebär inte att läget återgått till det normala.
– Vi är tacksamma, men det är långt ifrån över. Exempelvis är det svårt med några av våra verksamheter för vi kan varken ha bröllop eller konferenser, säger Fredrik Åström.
Året har varit tufft för Svenska kulturpärlor. Restriktionerna som kom i november och december förra året fick koncernen att stänga ner sina verksamheter, däribland Gripsholms värdshus i Mariefred.
– Vi trodde att det var bättre att stänga för att kunna öppna till sommaren. När de lättade på restriktionerna i maj öppnade vi igen och vi såg en tydlig efterfrågan, framförallt hos weekendgäster, säger Fredrik Åström.
På Edsbacka Bistro har Tobias Andersson använt olika strategier för att få verksamheten att gå runt. Lunchöppet och matkassar är två av dem.
– Jag tror inte jag hade orkat driva runt stället om restriktionerna funnits kvar. Det har krävt mycket av mig att behöva komma på nya saker hela tiden.
Att regeringen har ändrat restriktioner med kort varsel under pandemiåret är något båda ställer sig kritiska till.
– Vi bryter mot fackliga avtal och allt sånt när vi inte kan planera, säger Fredrik Åström.
– Vi kan varken planera eller ge anställda sina scheman tre veckor i förväg, som man ska göra, säger Tobias Andersson.
Han påpekar även att det alltid har varit personalbrist i restaurangbranschen, men att den blivit värre i pandemins spår eftersom många bytt bransch eller börjat studera.
– Regeringen bör ge långsiktiga besked om exempelvis skatteanstånd för det är alarmerande för branschen att inte få vetskap om det kommer återbetalas och när. Man måste få klarhet om man kommer att få ersättning för det näringsförbud som branschen har fått från regeringen, säger Fredrik Åström och syftar på att det i praktiken varit omöjligt att driva verksamheten.
Att konferensmarknaden är fortsatt liten påverkar Gripsholms värdshus.
– Det krävs att alla restriktioner lättar och att alla företag kommer tillbaka och konfererar. Vår verksamhet är både byggd på privatpersoner och företag, det är svårt om ett ben försvinner.
Hos värdshuset i Mariefred är många bokningar redan gjorda inför hösten, förhoppningen är att restriktionerna lättar som regeringen planerar.
– Vår absoluta ambition är att alla verksamheter ska överleva och att vi ska kunna bygga upp igen, säger Fredrik Åström.
– Nu glömmer vi det som varit, säger Tobias Andersson.