Kulturskolan riskerar stor bidragssänkning: "Besviken"

Stödet till kulturskolan halveras i regeringens nya budget. "Inte så oväntat", säger enhetschefen för Strängnäs Kulturskola Agneta Klingberg.

Agneta Klingberg är enhetschef för Strängnäs Kulturskola och säger att de alltid har med sig att det finns en risk att det statliga stödet rycks bort, och att de inte kan förlita sig på det stödet när det kommer till den ordinarie verksamheten.

Agneta Klingberg är enhetschef för Strängnäs Kulturskola och säger att de alltid har med sig att det finns en risk att det statliga stödet rycks bort, och att de inte kan förlita sig på det stödet när det kommer till den ordinarie verksamheten.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2022-11-11 11:55

Den budget för kulturen som den nya regeringen nu föreslår innebär en sänkning på 1,1 miljarder kronor till drygt 9 miljarder.

För kulturskolorna i Sverige innebär det att fjolårets 200 miljoner halveras till 100 miljoner under 2023.

Agneta Klingberg har jobbat som enhetschef för Strängnäs Kulturskola sedan 2008. Hon säger att både hon själv och andra kollegor i branschen redan hade ställt in sig på att nedskärningar var möjligt.

– Det är inte så oväntat. Statliga bidrag förändras alltid när det blir en annan politisk majoritet. Det är en risk man har med sig hela tiden, säger hon.

undefined
Agneta Klingberg räknar med att staten får in ansökningar för uppemot tre-fyra gånger mer än de 200 miljoner som har funnits att söka, och som nu förväntas sänkas till 100 miljoner.

I årets ansökan fick Kulturskolan ut 700 000 kronor från staten. Det här läsårets verksamhet kommer att vara opåverkad. Först nästa läsår kommer förändringarna att märkas.

De statliga bidragen använder inte kulturskolan till sin ordinarie verksamhet, den går främst till uppsökande och öppen verksamhet.

– Den ordinarie verksamheten bygger på att man köper terminskurser där man betalar för att komma hit och lära sig saker. Sedan har vi jobbat uppsökande och haft aktiviteter på lov med hjälp av de statliga pengarna, för att kunna nå ut till andra barn och inte bara de som redan går här.

undefined
"I och med att barnkonventionen är en lag i Sverige så är barns rätt till kultur skyddad. Då är det synd att staten vill dra ner på kulturskolan som är den största kulturaktören för barn", säger Agneta Klingberg.

Sådana aktiviteter, som initiativet med muralväggen vid Resecentrum där alla som ville kunde måla mosaiktavlor på en tegelvägg vid Resecentrum, hade inte varit möjliga utan det statliga stödet.

– Då kunde alla som ville vara med och göra sådana där mosaiktavlor. Allt ifrån de här svårt uttråkade killarna i mellanstadieålder som bara hänger där, till städpersonal och andra förbipasserande. Det är jättesynd att man inte kan räkna med att fortsätta sådan verksamhet, säger Agneta Klingberg.

undefined
Hur mycket mindre som Strängnäs Kulturskola kommer att få ut med det nya förslaget hänger till viss del på hur skicklig man är på att skriva ansökan, enligt Agneta Klingberg.

Pengarna för det här läsåret påverkas inte. Det innebär att satsningar som konstväggen kommer att kunna hållas igång även sommaren 2023. Det är efter det som möjligheterna att genomföra liknande projekt krymper.

Indikationen är nu att 2024 kan bli lite knapert, säger Agneta Klingberg, och att det då hade varit skönt att kunna rädda upp budgeten lite med statsbidrag.

– Man blir ju besviken. Man pratar om att bekämpa gängkriminalitet och jag vet inte hur många gånger jag har hört högt uppsatta poliser säga att samhällskrafter som vi är en viktig faktor för att bekämpa den. Barnen måste ha något att göra på sin fritid, och då är vi en viktig länk i det som vi vet engagerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!