Missförstånd om palliativ vård – kvinna blev sängliggande

En brukare på ett av Strängnäs kommuns särskilda boenden fick vård och omsorg som om hon var vid livets slut. Så var inte fallet – och det har fått chefen att göra en anmälan till Ivo som omfattar tio anställda i omsorgen.

En kvinna som bor i ett av kommunens omsorgsboenden fick fel sorts palliativ vård och blev sängliggande i onödan i flera dagar. Genrebild.

En kvinna som bor i ett av kommunens omsorgsboenden fick fel sorts palliativ vård och blev sängliggande i onödan i flera dagar. Genrebild.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Strängnäs2024-09-25 16:00

Nyheten i korthet

  • En kvinna på ett särskilt boende i Strängnäs fick felaktigt vård anpassad för livets slutskede, på grund av missförstånd kring vad "palliativ vård" innebär.
  • Felet upptäcktes efter fem dagar, men enligt enhetschefen har kvinnan inte påverkats nämnvärt av den felaktiga vården.
  • Händelsen har lett till en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg och utbildningsinsatser för personalen för att tydliggöra skillnaden mellan olika stadier av palliativ vård.

Förvisso skulle brukaren ha palliativ vård – men den vården, som består av behandlingar och stöd till personer med livshotande sjukdomar som inte går att bota, finns det olika stadier av.

– Palliativ vård i tidigt stadium är när sjukdomen inte längre är botbar men att man mår förhållandevis bra och sjukdomen inte kräver några extra insatser, säger enhetschefen på det aktuella boendet.

– Palliativ vård i sent stadium är när sjukdomen har börjat ge symptom som behöver lindras.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hade en sjuksköterska informerat personalen om att brukaren befann sig i ett tidigare stadium av palliativ vård. Sjuksköterskan ska även har gett personalen instruktioner om vad de skulle fokusera på.

Men på grund av ett missförstånd fick brukaren under fem dygn vård och omsorg anpassad för livets slutskede.

Incidenten upptäcktes när sjuksköterskan vid boendet skulle följa upp den boendes hälsa efter helgen och fick veta att brukaren var sängliggande – vilket inte var nödvändigt.

Enligt enhetschefen på boendet uppstod missförståndet på grund av att personalen skrivit ”palliativ” på arbetstavlan i dokumentationsrummet, vid brukarens lägenhetsnummer. Då antog några i personalen felaktigt att det rörde sig om vård vid livets slutskede.

Den felaktiga vården och omsorgen ska ha pågått i fem dagar. Hur har det påverkat brukarens situation?

– Brukaren har inte påverkats nämnvärt av den felaktiga vården och omsorgen, säger enhetschefen.

Hur mår brukaren i dag?

– Brukaren har inget förändrat tillstånd utifrån det inträffade. 

Anmälan till Ivo omfattar tio personer i personalen, men alla har inte agerat felaktigt, säger enhetschefen. De som har gjort det kommer bland annat att bli föremål för utbildningsinsatser. 

Hur ser utbildningen kring palliativ vård ut för sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden?

– Sjuksköterskorna är välutbildade inom palliativ vård, och efter att missförståndet uppdagades har både chefen och ansvarig sjuksköterska hållit samtal med personal för att tydliggöra skillnaderna i terminologin. För att säkerställa att hela personalgruppen förstår skillnaden mellan tidigt och sent stadium av palliativ vård, har vi också under våra senaste APT-möten haft genomgångar om palliativ vård och hur arbetssättet skiljer sig beroende på stadium, berättar enhetschefen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!