Kvinna upptäckte vargbajs i löpspåret i Stadsskogen i Strängnäs

Länsstyrelsen har konstaterat att det var spillning från en varg som hittades i Stadsskogen förra veckan. "Lite läskigt att den är instängd mellan E20, 55:an och Finninge", säger kvinnan som rapporterat in fyndet.

En kvinna upptäckte en stor hårig bajshög mitt på milspåret i Stadsskogen förra veckan. Nu har länsstyrelsen bekräftat att det var vargspillning. 
Vargen på bilden är från en annan plats.

En kvinna upptäckte en stor hårig bajshög mitt på milspåret i Stadsskogen förra veckan. Nu har länsstyrelsen bekräftat att det var vargspillning. Vargen på bilden är från en annan plats.

Foto: Privat/Paul Kleiven/NTB/TT

Strängnäs2024-06-17 14:31

Nyheten i korthet

  • En kvinna i Stadsskogen upptäckte vargspillning på löpspåret nära E20.
  • Kvinnan rapporterade händelsen till länsstyrelsen, som bekräftade att det var vargspillning.
  • Markus Södling, vilthandläggare på länsstyrelsen, uppmuntrar fortsatta rapporter om vargobservationer, trots att det inte alltid är möjligt att verifiera.

Det var en kvinna som var ute och löptränade i Stadsskogen som reagerade över en stor bajshög mitt på milspåret, nära E20.

– Jag reagerade på att det var så mycket hår i den, och jag har sett vargspillning förr, konstaterar kvinnan som vill vara anonym. Hon tog en bild och rapporterade in fyndet till länsstyrelsens rapporteringssida Skandobs när hon kom hem. 

undefined
En kvinna upptäckte en stor hårig bajshög mitt på milspåret i Stadsskogen förra veckan. Nu har länsstyrelsen bekräftat att det var vargspillning. Vargen på bilden är från en annan plats.

– Sedan fick jag ett mejl där de bekräftade att det var vargspillning. Det är lite läskigt eftersom det känns som att den är instängd där mellan E20, 55:an och Finninge. Men jag är inte rädd, förtydligar hon. 

Markus Södling, vilthandläggare på länsstyrelsen, vill ge sörmlänningar en eloge för att de är så bra på att rapportera in observationer till Skandobs. Dessa är värdefulla inför inventeringar, även om det inte alltid går att verifiera att det var en varg. 

– Vi misstror inga rapporter, men vi måste utgå från det vi får in. Om du har sett fem vargar men inte har bild måste vi bedöma rapporten utifrån det, och kan inte kryssa i rätt art. Det är dock fortfarande jätteviktiga rapporter, så man ska inte stirra sig blind på att det inte går att bedöma just då.

För att underlätta bedömningen ska man lägga ett föremål med känd storlek intill fyndet när man tar en bild. Till exempel en snusdosa eller en nyckelknippa. Däremot är händer och skor inte att rekommendera eftersom de kan variera så i storlek. 

– Det är jättesvårt utan storleksreferens. Om bilden är tagen två meter upp av en stående person kan högen vara stor, men om personen sitter ner är den liten. Vargar är stora. Dubbelt så stora som en golden retriever. Det blir därför rejäl storlek på högarna, konstaterar Markus Södling.  

undefined
"Att vargar attackerar hundar nära människor är ovanligt men har hänt. Om man möter en varg på sin hundpromenad är det bästa att skrika till lite så vargen uppfattar att det finns en människa där, hålla sin hund nära och bara vända och gå en annan väg", säger Markus Södling på länsstyrelsen.

Under söndagskvällen rapporterades en annan misstänkt vargspillning in till Skandobs, den här gången precis på gränsen till skjutfältet, i höjd med Härad. 

– Här har bedömningen gjorts att det är en annan art. Högen ser tunn och liten ut på bilden, säger Markus Södling och berättar att alla rovdjur som äter andra djur får mycket päls i sin spillning så det här kan lika gärna vara en räv eller mård till exempel. 

Den årliga varginventeringen i länet utförs under oktober till och med mars.

– Vargpopulationen har sjunkit från i fjol. Vi har mellan 20 och 25 vargar i Södermanland just nu, säger Markus Södling.

undefined
Enligt vilthandläggaren på länsstyrelsen finns det cirka 20-25 vargar i Sörmland just nu. En av dem verkar ha valt att komma till Strängnäs. Vargen på bilden är från en annan plats.
Karta: Fyndplatsen i Stadsskogen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!