– Topplistan innehöll en hel del som vi antog skulle finnas med där. Som till exempel Kerstin Ekmans Löpa varg. Hon är ju väldigt omtyckt. Men sen finns det böcker som Där kräftorna sjunger, som ligger i topp för tredje året i rad. Och det är lite förvånande, men den har nog fått en nytändning efter att ha filmatiserats, säger Anna Corlin, IT-bibliotekarie.
Topp fyra i alla kategorier fylls av barnboksserien Handbok för superhjältar, medan Mia Persson Giolitos senaste deckare I dina händer kniper femteplatsen. På sjätteplats hittar vi en ungdomsbok till; första delen i Pax-serien, en bok skriven av Åsa Larsson som tidigare bott flera år i Mariefred, och Ingela Korsell, som fortfarande bor kvar på platsen.
Med på listan över de mest utlånade romanerna är Stallarholmsbaserade Barbara Kjellströms Inte vilken håla som helst, som utspelar sig i författarens nya hemort.
– Det är en annorlunda feelgoodhistoria med stark lokal förankring. Hennes senaste bok, Inte vilken julmarknad som helst, utgavs ganska sent förra året och hamnar nog därför på årets topplista. Det är kul. Vi har både en skrivande och läsande kommun.
Andra kategorier där Strängnäsnamn figurerar är bland annat biografitoppen. Här placerar sig Patrik Uhlmann, tidigare redaktör för Strengnäs Tidning och kulturredaktör på Eskilstuna-Kuriren, på topp 20 med sin bok En riktigt het get.
På andraplats på samma lista ser vi Utsikt över Gripsholms slott, som handlar om den tyska journalisten och satirikern Kurt Tucholsky, som bosatte sig utanför Mariefred sina sista år i livet.
– Det är jättekul att den har blivit så uppmärksammad, säger Anna Corlin.
Alexandra Konjicija, barn- och ungdomsbibliotekarie, berättar att en intressant kategori sticker ut bland barnböcker.
– Facklistan är den som är mest spännande. Där är det väldigt mycket böcker för gejmers som lånas ut av annars ganska läsovilliga pojkar. Då är det allt från strategitips i Fortnite till en handbok i Pokémon som beskriver alla olika pokémon. Hyllan med de böckerna är nästan alltid tom.
– Vi pratar så mycket negativt om barns skärmtid och att de spelar för mycket. Men det är otroligt utvecklande också. Vi får inte glömma det. Och det är en fantastiskt bra ingång för oss som jobbar med litteratur.