Ledighet med många aktiviteter att välja på

Höstlovet kallas ju ibland för läslov. Nog finns det litterära programpunkter för alla lediga barn och ungdomar men också en hel del läskigheter, så här i halloweentider.

Så här såg det ut när Erica Thorsén, Johan Qvist och Marcus Brun förberedde för spökhus på fritidsgården i Mariefred år 2016, och inget tyder på att det blir mindre läskigt i år. På torsdag är det dags!

Så här såg det ut när Erica Thorsén, Johan Qvist och Marcus Brun förberedde för spökhus på fritidsgården i Mariefred år 2016, och inget tyder på att det blir mindre läskigt i år. På torsdag är det dags!

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2019-10-25 10:24

Äntligen höstledigt! Den som vill kickstarta lovet kan redan fredagen den 25 oktober delta i ett lan i Gula industrihuset i Stallarholmen. Datorsammankomsten pågår hela helgen, och arrangeras av bland annat Strängnäs e-sportförening.

Under veckan erbjuder "Gulan" prova på-aktiviteter inom tårtdekorering, virtual reality och instrumentspelande.

Lördagen den 26 oktober kommer Ingela Korsell till Multeum för att prata om nordiska väsen. Kulturhuset har dessutom laddat upp med pysselmaterial för den som vill göra sitt eget väsen. Skapandeverkstaden håller öppet även måndag till onsdag under själva lovveckan, och det bjuds också på sångsagostund.

På den första riktiga lovdagen, måndagen den 28 oktober, invigs kommunens nya fritidsbank. Ur den går det att låna sport- och idrottsutrustning helt gratis. Under eftermiddagen är det prova på-tillfälle för flera olika sporter i Thomas arena.

Ingen halloween utan pumpa! Tillverkning sker på såväl Strängnäs fritidsgård som Mariefreds fritidsgård under måndagen. De två fritidsgårdarna har öppet hela lovet, med bland en musikworkshop i Strängnäs på onsdagen och spökhus i Mariefred på torsdagen.

Tisdagen den 29 oktober går det att prova på serieteckning i Stallarholmens bibliotek, dit Susanne Viborg från Kulturskolan kommer.

Arsenalen ställer till med höstlovsaktiviteter från onsdag den 30 oktober med bland annat skattjakt i fordonsmuseet. Vissa dagar går det även att provåka bandvagn.

Gripsholms slott drar igång sitt program torsdagen den 31 oktober, på temat Pax. Slottet fylls med magi och hemligheter med koppling till de populära böckerna som utspelar sig i Mariefred, bland annat kring Gripsholm. Det blir visningar och läsningar anpassade för såväl yngre som lite äldre barn, som också får delta i jakten på en förrymd imp. Det är en småväxt, ondsint demon som Paxläsarna känner väl.

Fredagen den 1 november blir det mys och rys på ett annat slott, Mälsåker på Selaön, med guidade visningar för barn.

När det börjar skymma lördagen den 2 november tar Östra Södermanlands järnväg fram lok och vagnar som egentligen gjort sitt för säsongen, och kör ett par spöktåg mellan Mariefred och Läggesta.

Senare samma kväll arrangerar Nattjouren spökvandring i Mariefred.

Detta är ett urval av alla höstlovsaktiviteter i Strängnäs kommun, mer information finns på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!