Leif-Ivan Karlsson får hundratals miljoner kronor frysta

Den tidigare Fogdöbon Leif-Ivan Karlsson stöter på nya motgångar i tingsrätten i fallet som rör den omtalade Think pink-härvan. Tidigare i veckan fick åklagaren i målet igenom en begäran om att frysa hundratals miljoner kronor för flera av dem som står åtalade i målet, bland andra Leif-Ivan Karlsson.

Leif-Ivan Karlsson har tidigare sagt till tidningen att ett eventuellt fängelsestraff skulle gå att jämföra med att få "lite semester". Arkivbild.

Leif-Ivan Karlsson har tidigare sagt till tidningen att ett eventuellt fängelsestraff skulle gå att jämföra med att få "lite semester". Arkivbild.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2024-06-13 13:37

I slutet av förra året åtalades den föredetta tv-profilen tillika Strängnäsföretagaren Leif-Ivan Karlsson för miljöbrott kopplade till det företaget Think pink, som drevs av Bella Nilsson.

Målet har beskrivits som det största miljöbrottet i svensk historia med förundersökningsmaterial på 45 000 sidor. Huvudförhandlingar förväntas inledas tidigast i höst.

Leif-Ivan Karlsson åtalas för totalt 16 olika fall av grovt miljöbrott, bland annat i Strängnäs kommun och ett fall av medhjälp till grovt miljöbrott. Han riskerar som mest sex år i fängelse.

undefined
Enligt uppgift till Nyhetsbyrån Siren är rättegången inbokad att inledas den 3 september i år vid Södertörns tingsrätt. Målet låg tidigare vid Värmlands tingsrätt.

Trots att en dom är långt ifrån att se dagens ljus har Karlsson redan nu fått repressalier i form av interimistisk kvarstad. Det innebär att han, tillsammans med de fem andra som föreläggs med honom, inte kan använda en av domstolen bestämd del av sina tillgångar. Detta beslut togs med omedelbar verkan.

Summorna för de åtalade varierar mellan 230–250 miljoner kronor. I Leif-Ivan Karlssons fall gäller det frusen egendom på 244 385 009 kronor. Summan blir fryst gemensamt och solidariskt fördelat med en medåtalad 47-årig man bosatt i Eskilstuna.

Tingsrättens åtgärd motiveras med att det finns risk att de misstänkta skulle kunna försöka undanskaffa sig egendomen på ett eller annat sätt, och därmed undandra sig att betala det skadestånd som de kan bli dömda att betala i slutet av rättsprocessen.

undefined
Leif-Ivan Karlsson var under en period vd för företaget NM trading och transport AB, som var dotterbolag till det skandalomsusade företaget Think pink. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!