Leif-Ivan Karlsson åtalad för grova ekobrott

Åtalet mot Leif-Ivan Karlsson, företagaren bakom bland annat Strängnäs hantverksby, kom den 3 juni. Han är misstänkt för flera grova ekobrott och kan riskera ett mångårigt näringsförbud om han fälls för dessa. Han slipper dock det tillfälliga näringsförbud som åklagaren i fallet hade yrkat på.

Leif-Ivan Karlsson är sedan tidigare åtalad även för brott kopplade till den så kallade Think pink-härvan.

Leif-Ivan Karlsson är sedan tidigare åtalad även för brott kopplade till den så kallade Think pink-härvan.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2024-06-12 17:01

Nyheten i korthet

  • Leif-Ivan Karlsson, företagaren bakom Strängnäs hantverksby, åtalades den 3 juni för flera grova ekobrott.
  • Åklagaren yrkar på femårigt näringsförbud, men tingsrätten avslog begäran om tillfälligt näringsförbud i väntan på rättegången.
  • Karlsson nekar till brotten och hävdar att en prövning av näringsförbud inte kan ske utan att höra alla tio vittnen i ärendet.

Leif-Ivan Karlsson greps redan den 2 april för de misstankar som riktas mot honom i åtalet, men släpptes ur häktet drygt två veckor senare.

Som en del av åtalet yrkar åklagaren Maximilian Berg Molin på femårigt näringsförbud för Leif-Ivan Karlsson. Berg Molin ville dock att Karlsson skulle ges ett tillfälligt näringsförbud innan målet hade avhandlats i rätten. Bland annat framhåller han att samtliga av de brott som Karlsson står anklagad för föreskriver ett straffminimum på ett halvår i fängelse.

"Bevisläget är så pass klart och omständigheterna så graverande att det inte råder någon tvekan om att Leif Karlsson grovt åsidosatt sina åligganden samt att näringsförbud är påkallat ur allmän synpunkt", går det att läsa ur tingsrättens protokoll från den 11 juni.

Leif-Ivan Karlsson hävdar å sin sida att det inte alls går att bedöma att det är uppenbart att det finns grund för näringsförbud utifrån stämningsansökan. Han menar även att en prövning av åklagarens yrkande inte kan ske utan att höra de tio vittnen som ska höras i ärendet.

"Det finns inget sakligt skäl som föranleder att det är bråttom med ett eventuellt näringsförbud avseende Leif Karlsson", står det vidare i protokollet från tingsrätten.

Domstolen beslutade under tisdagen att inte ge något bifall till åklagarens begäran och hänvisar till ett strängt beviskrav och att den åtalade själv nekar till samtliga anklagelser. 

Omständigheterna måste dessutom vara "så graverande att det inte råder någon tvekan om att näringsidkaren har grovt åsidosatt sina åligganden och att näringsförbud är påkallat från allmän synpunkt", står det i tingsrättens motivation till beslutet.

Den tidigare Fogdöbon Leif-Ivan Karlsson står sedan tidigare också åtalad för brott kopplade till den så kallade Think pink-härvan. I det åtalet är han bland annat misstänkt för grovt miljöbrott, vilket kan resultera i fängelsestraff på max sex år.

Leif-Ivan Karlsson nekar till brott i samtliga åtalspunkter i båda åtalen.                                                                                               

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!