Lindrat eldningsförbud i kommunen

Räddningstjänsten lättar lite på eldningsförbudet i kommunen. Men än så länge är det fortfarande förbjudet att elda i skog och mark.

"Jag har gått och längtat efter regn", säger räddningschef Mårten Eskilsson till tidningen.

"Jag har gått och längtat efter regn", säger räddningschef Mårten Eskilsson till tidningen.

Foto: Hanna Källstig

Strängnäs2023-07-04 15:26

Det är sedan tidigare okej att grilla i sin egen trädgård, men nu får man även elda vid färdigställda grillplatser som finns vid vindskydd och badplatser. Man får ännu inte grilla och elda fritt i skog och mark.

– Vi uppskattar regnet och det är ett betydligt bättre läge för oss med brandrisken, säger Mårten Eskilsson som är räddningschef i Strängnäs.

Räddningstjänsten har ett räddningsledningssystem som styr deras resurser. Två gånger i veckan har de två parterna möten. Ett sånt möte ägde rum i måndags och då kunde de vakthavande befälen berätta om detaljerade siffror från SMHI.

– Alla kommuner i länet ändrar eldningsförbudet idag, förutom Flen för de har fått mer regn, säger räddningschefen.

– I Flen har man alltså upphävt eldningsförbudet, men vi väljer att behålla ett lindrat förbud. Det första regnet faller på hård och torr mark och rinner av. Vi väntar på att marken börjar fuktas upp mer, säger Mårten Eskilsson.

Den som orsakar en brand riskerar böter för brott mot eldningsförbudet. Man kan också bli skyldig till framkallan av fara för andra, eller vållande för skada på annans egendom.

– Varje år får vi rycka ut till dåligt släckta grillbränder. Torkan gör bränderna mer omfattande och tidskrävande eftersom de kan leta sig ner på djupet. Det är viktigt att vara medveten om att den som tänder elden är ansvarig för konsekvenserna, säger räddningschefen.

I slutet av veckan har räddningstjänsten ett nytt möte för att se över eldningsförbudet.

Mer information finns på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!